KVINNOR I BIBELN


Kvinnorna i Nya testamentet

Apfia - Bernice - Claudia, Pilatus hustru - Damaris - Drusilla - Elisabet - Eunike - Euodia
Foibe - Hanna - Herodias - Johanna - Julia - Junia - Lois - Lydia - Maria, Jesu mor
Maria, Klopas hustru - Maria i Betania - Maria i Rom - Maria Magdalena - Marta - Persis
Prisca/Priscilla - Rhode - Salome, Herodias dotter - Salome, Sebedeus hustru - Sapfeira
Susanna - Syntyke - Tabita/Dorkas - Tryfaina - Tryfosa

Den fattiga änkan - Den krokryggiga kvinnan - Den syrofeniciska kvinnan
Jairus dotter - Kvinnan med blödningar - Kvinnan som smorde Jesu fötter
Kvinnan vid brunnen - Simon Petrus svärmor - Äktenskapsbryterskan - Änkan i Nain

Den krokryggiga kvinnan

 • Nämns i Lukas 13:10-17.

  Det är den grekiske läkaren Lukas som i sin Jesusbiografi berättar om denna handikappade kvinna. Hennes rygg var svårt böjd och hon gick dubbelvikt och kunde inte räta på sig över huvud taget. Hon befann sig i synagogan en sabbat när Jesus från Nasaret undervisade. Medan han talade fick han syn på henne. Han ropade på henne att komma fram. "Kvinna, du är fri från din sjukdom", sa han och lade händerna på henne.

  I nästa stund kunde hon räta på ryggen och hon tackade Gud för att hon blivit botad. Men föreståndaren för synagogan blev förargad över att Jesus tagit sig an kvinnan och hjälpt henne fastän det var vilodag. Han sa ingenting till Jesus, men i stället klandrade han kvinnan offentligt genom att påpeka för hela församlingen att "det finns sex dagar då man skall arbeta. Då kan ni komma och bli botade, men inte under sabbaten.”

  "Hycklare är vad ni är!" replikerade Jesus. "Finns det någon här som inte löser sin oxe eller åsna och leder ut den så den får vatten även på sabbaten? Ska då inte denna kvinna, en Abrahams dotter som Satan har hållit bunden i arton långa år, få bli fri från sin boja på sabbaten?"

  Thor-Leif Strindberg


 • Om du önskar ytterligare fakta om personer, begrepp och företeelser, kan du skriva in det aktuella ordet här nedan och söka vidare i AlltOmBibeln.

  Copyright © Allt om bibeln