KVINNOR I BIBELN


Kvinnorna i Nya testamentet

Apfia - Bernice - Claudia, Pilatus hustru - Damaris - Drusilla - Elisabet - Eunike - Euodia
Foibe - Hanna - Herodias - Johanna - Julia - Junia - Lois - Lydia - Maria, Jesu mor
Maria, Klopas hustru - Maria i Betania - Maria i Rom - Maria Magdalena - Marta - Persis
Prisca/Priscilla - Rhode - Salome, Herodias dotter - Salome, Sebedeus hustru - Sapfeira
Susanna - Syntyke - Tabita/Dorkas - Tryfaina - Tryfosa

Den fattiga änkan - Den krokryggiga kvinnan - Den syrofeniciska kvinnan
Jairus dotter - Kvinnan med blödningar - Kvinnan som smorde Jesu fötter
Kvinnan vid brunnen - Simon Petrus svärmor - Äktenskapsbryterskan - Änkan i Nain

Eunike

 • Nämns i 2 Tim 1:5.

  Eunike var bosatt i staden Lystra i Lykaonien, ett forntida romerskt landskap i centrala Mindre Asien, på det som i dag är det turkiska höglandet. Hon var djupt troende judinna och när Paulus och hans medhjälpare Barnabas omkring år 52 besökte Lykaonien första gången var hon en av de många judiska kolonister i staden som övertygades av hans förkunnelse att Messias hade kommit så som de gammaltestamentliga profeterna utlovat många hundra år tidigare.

  Eunike och hennes make hade en son, Timotheos. Han var inte omskuren, vilket troligen berodde på att Eunikes make inte var jude utan grek, men hon hade sett till att undervisa honom i de heliga skrifterna ända sedan han var liten. När Paulus återvände till Lystra några år senare tillsammans med sin följeslagare Silas var både Eunike och hennes son respekterade medlemmar av den messiastroende församlingen.

  Timotheos skulle senare komma att bli en av Paulus närmaste medarbetare och även utses av honom till biskop av Efesus, huvudstad i den romerska provinsen Asien. Om Eunike vet vi däremot inget mer.

  Thor-Leif Strindberg


 • Om du önskar ytterligare fakta om personer, begrepp och företeelser, kan du skriva in det aktuella ordet här nedan och söka vidare i AlltOmBibeln.

  Copyright © Allt om bibeln