KVINNOR I BIBELN


Kvinnorna i Nya testamentet

Apfia - Bernice - Claudia, Pilatus hustru - Damaris - Drusilla - Elisabet - Eunike - Euodia
Foibe - Hanna - Herodias - Johanna - Julia - Junia - Lois - Lydia - Maria, Jesu mor
Maria, Klopas hustru - Maria i Betania - Maria i Rom - Maria Magdalena - Marta - Persis
Prisca/Priscilla - Rhode - Salome, Herodias dotter - Salome, Sebedeus hustru - Sapfeira
Susanna - Syntyke - Tabita/Dorkas - Tryfaina - Tryfosa

Den fattiga änkan - Den krokryggiga kvinnan - Den syrofeniciska kvinnan
Jairus dotter - Kvinnan med blödningar - Kvinnan som smorde Jesu fötter
Kvinnan vid brunnen - Simon Petrus svärmor - Äktenskapsbryterskan - Änkan i Nain

Lydia

 • Nämns i Apg 16:12-15.

  Lydia anses ha varit den första europé som övertygades av Paulus budskap om att den messias, som de gamla judiska profeterna talat om, hade kommit. Hon var från Thyatira, en stad i Mindre Asien som var känd för sin färgindustri, men hade senare flyttat till den romerska kolonin Filippi i Makedonien där hon arbetade med att sälja purpur – antingen ren purpurfärg eller textilier som färgats med purpur. Hon hade ett eget hus i Filippi och även tjänstefolk. Troligen var hon änka eller ogift.

  Hon var en av flera kvinnor i staden som sympatiserade med den judiska religionen men inte hade blivit proselyter eller tagit det avgörande steget att ansluta sig till judendomen. Däremot brukade man träffas för att hålla bön på en plats vid en flod utanför staden. År 49 stannade Paulus och hans följeslagare - Silas, Timotheos och Lukas - till i Filippi på sin väg till Thessaloniki. På sabbaten begav de sig till bönestället där de slog sig ner och började samtala med kvinnorna som kommit dit för att be. Lydia lyssnade intresserat när männen berättade att messias hade kommit, gripits och avrättats av romarna, men uppstått igen, farit upp till himmelen och lovat att återkomma för att upprätta Guds rike. Resultatet blev att hon beslöt att låta döpa sig.

  Efter att ha blivit döpt insisterade hon på att Paulus och hans följeslagare skulle bo i hennes hus under resten av sin vistelse i Filippi. Männen stannade en kort tid hos henne innan de reste vidare till Thessaloniki via Amfipolis och Apollonia. Lydias omvändelse utgjorde sannolikt grunden till den Jesustroende församling som växte fram i staden.

  Thor-Leif Strindberg


 • Om du önskar ytterligare fakta om personer, begrepp och företeelser, kan du skriva in det aktuella ordet här nedan och söka vidare i AlltOmBibeln.

  Copyright © Allt om bibeln