KVINNOR I BIBELN


Kvinnorna i Nya testamentet

Apfia - Bernice - Claudia, Pilatus hustru - Damaris - Drusilla - Elisabet - Eunike - Euodia
Foibe - Hanna - Herodias - Johanna - Julia - Junia - Lois - Lydia - Maria, Jesu mor
Maria, Klopas hustru - Maria i Betania - Maria i Rom - Maria Magdalena - Marta - Persis
Prisca/Priscilla - Rhode - Salome, Herodias dotter - Salome, Sebedeus hustru - Sapfeira
Susanna - Syntyke - Tabita/Dorkas - Tryfaina - Tryfosa

Den fattiga änkan - Den krokryggiga kvinnan - Den syrofeniciska kvinnan
Jairus dotter - Kvinnan med blödningar - Kvinnan som smorde Jesu fötter
Kvinnan vid brunnen - Simon Petrus svärmor - Äktenskapsbryterskan - Änkan i Nain

Maria Magdalena

 • Nämns i Matt 27:56.

  Ordet "Magdalena" betyder "kvinnan från Magdala". Hon kom sannolikt från staden Magdala på västra stranden av Gennesarets sjö, ungefär halvvägs mellan Kafarnaum och Tiberias. Det finns inga uppgifter i bibeln om att Jesus någonsin besökte den staden, men han tillbringade en hel del tid i trakten runt omkring.

  Första gången Maria Magdalena omtalas är i Luk 8:2, då hon under Jesu andra år som förkunnare finns bland de kvinnor (Maria, Johanna, Susanna och andra) som följde Jesus då han "vandrade från stad till stad och från by till by och förkunnade budskapet om Guds rike. Hon hade blivit en Jesu lärjunge efter det att han befriat henne från en sjukdom som plågat henne.

  Maria nämns inte mer i berättelserna om Jesu verksamhet, men hon fortsatte att tillhöra skaran av lärjungar. När Jesus påsken år 30 begav sig från Galileen till Jerusalem för att fira högtiden där - den högtid då han skulle komma att gripas, dömas och korsfästas - fanns hon bland kvinnorna i hans sällskap. Och hon stod tillsammans med bland andra Jesu mamma och följde avrättningen på avstånd.

  Maria Magdalena var också den första som träffade Jesus levande igen. I gryningen efter sabbaten som följde på påskhögtiden begav sig hon och några andra kvinnor till Jesu grav med kryddor och parfymerade oljor för att smörja Jesu kropp med det. När hon såg att stenen framför Jesu grav var bortvältrad, vände hon och sprang iväg och berättade det för Petrus och Johannes, som genast skyndade till graven.

  När Maria Magdalena kom tillbaka till graven, hade Johannes och Petrus redan gett sig av igen. Hon tittade in i klippgraven och såg två vitklädda gestalter där inne. När hon sedan vände sig om, fick hon se en man som hon trodde var trädgårdsmästaren. Hon frågade var Jesu döda kropp var, och när mannen svarade "Maria!" insåg hon genast vem han var. Han sa åt henne att gå till lärjungarna och berätta att han levde och att hon själv träffat hoom.

  Men sedan blir det tyst om Maria Magdalena. Bibeln säger ingenting om hennes liv efter denna händelse, men enligt en tradition som bevarades inom den kristna kyrkan följde hon med lärjungen Johannes ben Sebedaios och Jesu mor Maria till Efesos där hon också senare dog.

  Den katolska kyrkan vördar Maria som helgon och hennes festdag är den 22 juli.

  Thor-Leif Strindberg


 • Om du önskar ytterligare fakta om personer, begrepp och företeelser, kan du skriva in det aktuella ordet här nedan och söka vidare i AlltOmBibeln.

  Copyright © Allt om bibeln