KVINNOR I BIBELN


Kvinnorna i Nya testamentet

Apfia - Bernice - Claudia, Pilatus hustru - Damaris - Drusilla - Elisabet - Eunike - Euodia
Foibe - Hanna - Herodias - Johanna - Julia - Junia - Lois - Lydia - Maria, Jesu mor
Maria, Klopas hustru - Maria i Betania - Maria i Rom - Maria Magdalena - Marta - Persis
Prisca/Priscilla - Rhode - Salome, Herodias dotter - Salome, Sebedeus hustru - Sapfeira
Susanna - Syntyke - Tabita/Dorkas - Tryfaina - Tryfosa

Den fattiga änkan - Den krokryggiga kvinnan - Den syrofeniciska kvinnan
Jairus dotter - Kvinnan med blödningar - Kvinnan som smorde Jesu fötter
Kvinnan vid brunnen - Simon Petrus svärmor - Äktenskapsbryterskan - Änkan i Nain

Susanna

 • Nämns i Luk 8:1-3.

  Susanna var från Galiléen, där Jesus inledde sin verksamhet och där han samlade en skara lärjungar. Till skillnad från andra judiska rabbiner vände sig inte Jesus enbart till män, utan bland dem som lyssnade till hans undervisning om gudsriket fanns även kvinnor. Susanna var en av dem.

  Markus och Lukas berättar att hon, liksom bland andra Maria från Magdala och Johanna (som var gift med Herodes förvaltare Chuza), följde med Jesus och lärjungarna då de vandrade omkring i och utanför Galiléen för att sprida evangeliet om riket och bidrog till deras uppehälle med egna medel.

  Susanna var med stor sannolikhet tillsammans med Jesus och lärjungarna då de varje år begav sig till Jerusalem för att fira påsk - så även år 30. Men den här påsken skulle inte likna någon annan. När sällskapet kom till Jerusalem möttes de av jublande människor som trodde att stunden var inne då Messias skulle befria israeliterna från det romerska förtrycket och upprätta Guds rike. Men jublet tystnade då förhoppningarna gick om intet och påsken slutade med att Jesus greps, anklagad för uppvigling mot de judiska och romerska myndigheterna, och avrättades.

  Kvinnorna som följt med Jesus till Jerusalem såg hur hans döda kropp togs ner från korset, sveptes i linnetyg och lades i en klippgrav. Men när några av dem tidigt på morgonen tre dagar senare begav sig till hans grav för att smörja hans kropp med kryddor fann de graven tom. De skyndade tillbaka till alla de andra och berättade att Jesu kropp var borta, men möttes av skepsis. Den ende som tog dem på allvar var Petrus som genast sprang bort till den öppna gravkammaren, lutade sig in och upptäckte att det var som kvinnorna sagt. Allt som fanns kvar var linnetyget som Jesu kropp varit svept i.

  Senare på dagen berättade Petrus att han träffat Jesus, och två lärjungar som varit på väg till byn Emmaus berättade att Jesus slagit följe med dem. Samma kväll kom Jesus tillbaka till sina lärjungar och de övriga galiléerna. Under en och en halv månad därefter fortsatte Jesus att undervisa dem om Guds rike.

  Om Susannas fortsatta liv vet vi ingenting. Troligen återvände hon tillsammans med sina vänner till Galiléen, där flera av dem träffade Jesus på nytt.

  Thor-Leif Strindberg


 • Om du önskar ytterligare fakta om personer, begrepp och företeelser, kan du skriva in det aktuella ordet här nedan och söka vidare i AlltOmBibeln.

  Copyright © Allt om bibeln