Följ Bibelfrågan på Facebook

Några av de senaste frågorna...


(Klicka på frågerubrikerna så kommer du till svaren!)

Bibelns enhörning
På fem ställen i Bibeln står det (i engelska versioner) om enhörningar! Till exempel i Psaltaren 92:10: “But my horn shalt thou exalt like the horn of an unicorn." Hur förklaras detta?

Anpassas Bibeln efter samhället?
Jag undrar om Bibeln anpassas (nyutgåvor) efter att samhället förändras? T ex utgår vissa verser eller tillkommer nya?

Varför inte ta bort Gamla Testamentet?
Jag har ett förslag till svenska kyrkan eller rättare sagt till alla kristna, det är att man slutar göra biblar med gamla testamentet till kristna för vi följer inte ens det gamla testamentet och mycket som står i gamla testamentet är både uppmaning till homofobi, våld, förföljelse och mycket annat ont. Jag som kristen följer Jesus ord men jag skäms över att bli dömd av andra pga vi har gamla testamentet i vår bibel som inte ens är kristna lagar.

Hur många israeliter flydde från Egypten?
Hur många var Israels barn när de vandrade ut ur Egypten?

Doften av brännoffer
Vad menas med "en doft som gör Herren nöjd" i alla offersammanhang. Är vårt ord doft en dålig översättning? Betyder det något annat? Har svårt att tänka mig att den doft som uppstod när man dödade och brände alla djuroffer var annat än förfärlig för folket.

Hur fick Simon smeknamnet Petrus?
Vad härstammar namnet Barjona ifrån som Jesus kallar Simon för i Matt 16:17? Och när fick Simon smeknamnet Petrus, när han först blev kallad att följa Jesus eller när han redan hade följt Jesus under en period? Och fick han namnet av Jesus

Alternativ berättelse om Jesu födelse
Jag har en fråga angående en variant av Jesu födelse jag hörde om i veckan. En bekant till mig som ursprungligen är från Palestina sa att hon läst om Jesu födelse i bibeln i den bibeln hon hade i Palestina. I denna bibel stod det om hur Maria födde Jesus under ett fikonträd och att under förlossningen så hade kvinnorna som hjälpte till gett Maria fikon att äta. Var kommer denna berättelse från? Hur kommer det sig att den finns i vissa biblar?

Varför säger Bibeln att fladdermusen är en fågel?
I 3 Mos 11:13-19 i Bibel 2000 och Folkbibeln sägs det att fladdermusen är en fågel. Det har lett till att kritiker av Judendomen och Kristendomen att säga Bibeln är inte trovärdig när det kommer till vetenskap. Trodde Bibelns författare att fladdermusen var en fågel?

Bön för döda
Kan man be för de redan avlidna som vad jag vet inte hade någon tro på Gud under sin vandring på jorden?

Den eviga elden
I flera tidigare svar påstås att Bibeln ingenstans säger att det finns något helvete. Men är det inte "helvetet" (en plats med evigt straff) som beskrivs i Matt 13:42, 25:41 och 25:46, Luk 23-24 och Upp 20:10. Om inte - vad är det då? (Att man inte använder just ordet helvete i texten spelar väl egentligen ingen roll - beskrivningarna av "platsen" ger väl en ganska klar bild ändå - eller?)

Var kung Davids söner präster?
Enligt 2 Sam 8:18 var Davids söner präster. Men präster fick ju bara leviter bli och Davids far Isai var ju Efraimit/Efratit (1 Sam 17:12). (Var var han från egentligen, Juda eller Efraim?) Hur går detta ihop?

Glödande kol på huvudet
Att samla glödande kol på någons huvud, som Paulus talar om i Rom 12:20, vad innebär det egentligen för den personen? "Om din ovän är hungrig, så giv honom att äta, om han är törstig, så giv honom att dricka; ty om du så gör, samlar du glödande kol på hans huvud."


Copyright © Allt om Bibeln
BIBELFRÅGAN startades 1996 och är i dag internets största kristna frågesajt på svenska som inte företräder någon enskild trosriktning utan har som enda syfte att vara en objektiv kunskaps-resurs, ett "levande bibel-lexikon" där intresserade kan få konkreta och utförliga svar på frågor som rör bibeln, kristen tro, kyrkans historia etc. Bibelfrågan ingår nu i AlltOmBibeln.se som omfattar ett flertal webbplatser som tillsam-mans avser att ge en överskådlig och allsidig bild av bibeln, bibelns tid och den kristna tron.