Följ Bibelfrågan på Facebook

Judas 30 silverpenningar

Bibelfrågan: Frågor och svar

Judas fick motsvarande fyra månadslöner för att peka ut Jesus.

Fråga: Jag har en fråga angående de 30 silverpenningar som Judas tog emot när han förrådde Jesus, nämligen; vad var det för mynttyp Judas fick. Jag är nämligen myntsamlare och skulle vilja se om det går att hitta ett mynt av samma mynttyp. (M.E.)

Det anses allmänt att det myntslag det handlar om var det feniciska silvermyntet tetradrakma (även kallat shekel). Det var det enda mynt man tog emot i templet och bör följaktligen vara den sorts mynt som Judas fick. Det här myntet, som bestod av cirka 12 gram silver, präglades under många år och såg ut så här:

Det motsvarade fyra denarer, och eftersom en denar var en dagslön för en arbetare fick Judas motsvarande fyra månadslöner för att förråda Jesus. I dagens penningvärde alltså någonstans omkring 80.000-100.000 kronor.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Hur mycket var en skärv?
Bibeln talar på ett ställe om en änkas 'två kopparslantar'. I gamla översättningen stod det 'skärv'. Vad var det för mynt och hur mycket var det värt?

Hade Judas något val?
Om det var bestämt på förhand i profetiorna att Judas skulle förråda Jesus, då hade han väl inget val? Då var det ju redan bestämt. Men då måste han väl betraktas som oskyldig?

Vad var Jesu sista ord?
Evangelieskrivarna ger helt olika versioner av Jesus dödsögonblick och vad han sade före han dog. Alla kan väl inte vara rätt?

Judas och Blodsåkern
Enligt Petrus köpte Judas sig en åker för de 30 silverpenningarna och enligt Matteus så kastade han pengarna och prästerna köpte en åker till begravningsplats.

Var Judas en förrädare?
Var Judas verkligen en förrädare? Om profetian säger att någon kommer att förråda Messias, är då Judas en förrädare? Han blev ju utvald till rollen, så att säga. Hur kan man då klandra honom?

Vem tog över efter Judas?
Bibeln talar om 'de tolv' apostlarna även efter Judas självmord. Vem var den tolfte då?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.