Följ Bibelfrågan på Facebook

Är alla raser släkt?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Guds syfte med alla människor, är att vi en dag ska bli hans avbilder tillfullo, evigt levande, fullkomliga varelser, oavsett vad vi i dag har för hudfärg, födelseort, intelligens eller utseende.

Fråga: Eftersom Eva är mor till hela mänskligheten måste väl det innebära att alla raser på jorden är släkt på nåt sätt långt tillbaka? (V.H.)

Det stämmer. Enligt bibeln har alla folk, 'raser' (för övrigt en oriktig benämning) och språk ytterst samma ursprung.

"Och han [Gud] har av en enda människa skapat alla människor och folk, för att de skall bo över hela jorden..." (Apg 17:26)

Därför kan inte heller någon 'ras' stå över någon annan - inget folk kan vara värt mer än något annat. Vi är alla människor, och som människor, vare sig vi är män eller kvinnor, vita eller svarta, gamla eller unga, primitiva eller avancerade, så har vi inte alla bara samma ursprung utan även samma slutliga mål.

"Låt oss göra människan till vår avbild" (1 Mos 1:26)

Gud är varken vit eller svart, varken kvinna eller man. Gud är Gud, Gud är kärlek, och Guds syfte med oss, med alla människor, är att vi en dag ska bli hans avbilder tillfullo, evigt levande, fullkomliga varelser - uppståndna eller förvandlade till ett evigt, andligt liv som Guds sanna avbilder - oavsett vad vi i dag har för hudfärg, födelseort, intelligens eller utseende.

Och den dagen är alla människor lika. Lika Gud!

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Vad är kristendomens livsmål?
Vad är själva meningen med livet för den som är kristen? Att komma till himlen? Och sen då?

Varför olika raser?
Varför har Gud skapat olika människoraser?

Ser Gud ut som en människa?
Det står att Gud hade skapat oss människor i sin egen avbild. Betyder det att Gud ser ut som en människa?

Varför skapade Gud oss människor?
Som fullkomlig Gud och fullkomlig människa utgör Jesus länken mellan det här livet och det liv som är varje människas mål.

Kan någon bli fullkomlig?
Hur kan Jesus uppmana sina lärjungar (och oss) att 'vara fullkomliga'. Är inte det en orimlig uppmaning när det framgår ganska klart av bibeln att vi är ofullkomliga varelser?

Guds avbilder - hur då?
Enligt skapelseberättelsen i bibeln skapades människan till Guds avbild. Vad innebär det egentligen?

Livet på jorden - en omväg?
Bibeln visar ju att vi ska bli lika Jesus, andliga väsen, till slut. Men varför gjorde inte Gud oss såna från början?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.