Följ Bibelfrågan på Facebook

Vad har amishfolket för religion?

Bibelfrågan: Frågor och svar

På 1720-talet emigrerade många Amish till Nordamerika, där de bildade egna samhällen i första hand i Pennsylvania.

Fråga: Vad är amishfolket för några? Vad har de för bakgrund, vad tror de på och varför lever de på det gammaldags sätt de gör? (P.J.)

Amishfolket är kristna. De stammar från en kristen rörelse som kallas anabaptister och uppstod i Europa på 1520-talet. Namnet kom av att de förkastade barndopet och menade att dopet skulle följa på omvändelsen och utgöra en bekräftelse på individens tro.

Anabaptisterna höll dessutom fast vid en rad bibliska principer som pacifism, avvisande av edsavläggelse etc. Eftersom de var svårt förföljda av den etablerade kyrkan flydde många till Holland, där den f d katolske prästen Menno Simons blev deras ledare. Mennoniterna, som de kom att kallas, spred sig åt olika håll, till Tyskland och Schweiz och även till södra Ryssland.

I Emmenthal i Schweiz fanns en mennonitisk präst som hette Jakob Amman, och vars efterföljare fick benämningen Amish. Han hävdade för sin församling en mycket strikt tolkning av läromässiga och disciplinära frågor. Medlemmarnas kläder var t ex bestämda av noggranna religiösa regler. De fick inte ha några knappar, utan hölls ihop med hyskor och hakar, medan däremot skorna skulle ha knappar i stället för skosnören. Kvinnorna skulle alltid bära förkläde och huvudbonad, och männen skulle ha bredbrättade hattar samt långt hår och skägg men inte mustasch.

På 1720-talet emigrerade många Amish till Nordamerika, där de bildade egna samhällen i första hand i Pennsylvania, men även längre västerut i Ohio, Indiana, Illinois och Iowa.

Amishfolket lever fortfarande mycket isolerat, och man tillåter inga äktenskap med någon utanför den egna gruppen. Fortfarande strävar man efter att bevara 1600-talssamhällets seder och bruk. Man använder inte elektricitet, de enda transportmedlen är häst och vagn (bilar är förbjudna, men däremot är rullskridskor tillåtna!), och man bär de traditionella kläderna. Amishfolket har inga kyrkor, utan håller gudstjänster i husen. De tjänstgörande prästerna lottas fram.

För oss blev väl amishfolket mest känt genom filmen "Vittne till mord" med Harrison Ford, som utspelas i ett amishsamhälle.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Kristna sekter
Varför har det plötsligt uppstått så många olika sekter inom kristenheten?

Vad är meningen med dopet?
Enligt de flesta kristna är man inte kristen om man inte är döpt. Hur kommer det sig att dopet har så stor betydelse?

Barndop eller vuxendop?
Liksom den judiska omskärelsen utgjorde bekräftelsen på en människas fysiska släktskap med Abraham, utgjorde det kristna dopet bekräftelsen på hennes andliga släktskap med Abraham.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.