Följ Bibelfrågan på Facebook

Sankt Kristoffer

Bibelfrågan: Frågor och svar

Det finns flera legender om Sankt Kristoffer, bland annat en som berättar om hur han en gång skulle vada över en flod när ett barn bad att få bli buret över.

Fråga: Jag har köpt en silveramulett och jag undrar om du kan tala om ifall det är ett skyddshelgon på bilden. Den föreställer en gammal man som står i vatten till knäna och med en stav i handen. På hans vänstra axel sitter ett barn som har en gloria. Mannen ser upp på barnet som har ena handen lyft. (A.S.)

SANKT KRISTOFFER, VÄGFARARNAS SKYDDSHELGONAmuletten föreställer den helige Kristoffer, vägfararnas skyddshelgon. Han dog som martyr under den romerske kejsaren Decius (249-251). Mer än så vet man inte om honom.

Däremot finns det flera legender om Sankt Kristoffer, bland annat en som berättar om hur han en gång skulle vada över en flod när ett barn bad att få bli buret över. Kristoffer tog barnet på sina axlar och fann att barnet vägde oerhört mycket. Enligt legenden var barnet Kristus som bar på hela världen...

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Hur blir en person helgon?
Hur går själva processen for helgonförklaring till? Vad är det för kriterier?

Är katolikers böner till helgon avgudadyrkan?
Står det någonting i Bibeln om helgon? Det står ju att man inte ska tillbe någon annan än Gud själv! Innebär det att katolikernas böner till helgonen är avgudadyrkan?

Brottslingarnas skyddshelgon
Har brottslingarna - tjuvar och andra bovar - något eget skyddshelgon och vem är det isåfall?

Sankt Stefan - finns han?
Jag undrar om det har funnits ett skyddshelgon vid namn Sankt Stefan.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.