Följ Bibelfrågan på Facebook

Har vissa biblar andra berättelser om Jesu födelse?

Fråga: Jag har en fråga angående en variant av Jesu födelse jag hörde om i veckan. En bekant till mig som ursprungligen är från Palestina sa att hon läst om Jesu födelse i bibeln i den bibeln hon hade i Palestina. I denna bibel stod det om hur Maria födde Jesus under ett fikonträd och att under förlossningen så hade kvinnorna som hjälpte till gett Maria fikon att äta. Var kommer denna berättelse från? Hur kommer det sig att den finns i vissa biblar? (H.J.)

Svar: I Bibeln finns berättelsen om Jesu födelse bara på två ställen, i Matteus och Lukas evangelier i Nya testamentet, och oavsett på vilket språk Bibeln publiceras så är texten exakt densamma. Om det fanns någon annan berättelse om Jesu födelse i boken hon läste, än de två berättelser som ingår i evangelierna, så var det helt enkelt ingen bibel.

Islams heliga skrift Koranen har emelletid en annan berättelse om Jesu födelse. Den berättar att den havande Maria går ut i öknen där hon föder sitt barn vid foten av ett palmträd. Hon är förtvivlad men tröstas av den nyfödde Jesus som säger till henne att äta av palmens frukter och dricka vatten från bäcken som mirakulöst började rinna vid hennes fötter.

Förutom kristendomens Bibel och islams Koranen finns det många vanliga böcker med diverse berättelser och gamla legender om olika bibliska gestalter. Här finns säkert också böcker med historier om hur Jesus föddes. Det måste ha varit någon sådan hon läste. Bibeln var det i alla fall inte (och inte heller Koranen).

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
När föddes Jesus?
Vilket år föddes Kristus? Föddes inte han år noll?

Nasaret eller Betlehem
I Luk 2:4 bor Josef i Nasaret och åker därifrån till Betlehem. I Matt 2:22f får Josef i en dröm uppmaningen att bosätta sig i Galilleen, och bosätter sig då i Nasaret. Hur går detta ihop? Antingen kom de väl från Nasaret, eller också flyttade de dit, på Guds anmaning, efter Jesu födelse?

Jerusalem eller Egypten?
Hur kan Jesus ha burits fram i templet i Jerusalem efter 40 dagar, som det står i Lukasevangeliet, om Josef och Maria tog med sig honom och flydde till Egypten och stannade där ända tills Herodes hade dött?

Jesu födelse - ett smart trick
Även om inte prästerna säger att man firar Jesu födelseDAG på juldagen, så är det ändå den betydelse folk lägger in i det när de säger att de firar Jesu födelse. Det är ett smart trick att övertyga genom att inte förtydliga, bara låta folk anta och tolka. I bästa amerikanska advokatandan...

Fanns det två Betlehem
Har hört att det finns, eller fanns, två stycken platser som heter Betlehem i Israel. Det ena är det som ligger utanför Jerusalem (där Jesus föddes), och det andra är någonstans i trakten av Nasaret. Stämmer det? Jag har letat på Internet men där hittar jag bara det "vanliga" Betlehem.

Hur ofta skrivs Bibeln om?
Jag undrar hur ofta bibeln skrivs om?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv in ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.