Följ Bibelfrågan på Facebook

Antikrist och freden i Mellanöstern

Bibelfrågan: Frågor och svar

Många har sedan långt tillbaka använt beteckningen 'Antikrist' både på 'Vilddjuret' (Odjuret) i Uppenbarelseboken, 'Laglöshetens människa' som Paulus skrev om, och även på den 'illasinnade kung' och 'furste' som omnämns i profetiorna i Daniels bok.

Fråga: Jag har hört berättas för mig att det i biblen profeteras att det inte kommer att bli fred mellan Israel och Palestina förrän anitkrist kommer. Var någonstans står detta? (J.J.)

Egentligen ingenstans. Bibeln talar ytterst lite om "Antikrist". Det finns faktiskt bara fyra bibelställen som uttryckligen talar om antikrist, och inget av dem säger ens att det ska framträda någon specifik Antikrist i "den yttersta tiden", utan bara att förekomsten av antikrister - dvs personer som är "mot Kristus" - visade att den sista tiden var inne (redan då Nya testamentets böcker skrevs):  

"Mina barn, detta är den sista tiden. Ni har hört att en antikrist skall komma, och nu har också många antikrister trätt fram. Av detta förstår vi att det är den sista tiden." (1 Joh 2:18)  

"Vem är nu lögnare om inte den som förnekar att Jesus är Kristus? Den är antikrist som förnekar Fadern och Sonen." (1 Joh 2:22)  

"Och varje ande som inte bekänner Jesus, han är inte från Gud. Det är Antikrists ande, som ni har hört skulle komma och som redan nu är i världen" (1 Joh 4:3)  

"Ty många bedragare har gått ut i världen, sådana som inte vill erkänna att Jesus Kristus har kommit i mänsklig gestalt. Där har ni bedragaren, Antikrist." (2 Joh 7)

 

Det är allt som sägs om Antikrist. Och som du ser nämns varken Israel eller Palestina, krig eller fred, i sammanhanget.  

Däremot har många sedan långt tillbaka använt beteckningen "Antikrist" både på Vilddjuret (Odjuret) i Uppenbarelseboken, "Laglöshetens människa" som omnämns i 2 Tess 2:3, och även på den "illasinnade kung"  (Dan 8:23) och "furste" (Dan 9:26) som omnämns i profetiorna i Daniels bok.  

När man då vävt samman alla dessa olika texter och utgått från att alla dessa figurer som omnämns är en och samma person, som man sedan gett namnet "Antikrist", har man ansett sig kunna utläsa att "Antikrist" ska skapa fred i Mellanöstern under en kort tid innan han i stället vänder sig mot Israel. Det bibelställe som då brukar nämnas och som kan vara det du syftar på är Daniel 9:27.  

Men det ska understrykas att detta bara är tolkningar av olika profetior. Det är alltså inte någonting som bibeln säger i klartext.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Vilddjuret och Romarriket
Det finns två profetior i bibeln som är unika, därför att de sträcker sig från 600-talet före vår tideräknings början och ända fram till Messias ankomst och upprättandet av Guds välde på jorden.

'Vilddjuret' eller 'Odjuret' i bibeln
Den mest fascinerande synen i den uppenbarelse aposteln Johannes fick föreställde ett märkligt djur med flera olika huvuden som steg upp ur havet.

Profetian om väduren och bocken
Här är en profetia som började gå i uppfyllelse några decennier före vår tideräknings början, men sträcker sig många århundraden framåt - ända fram till Messias upprättande av Guds rike på jorden.

Gemensam valuta i bibeln?
Finns det (med tanke på valet) något i bibeln om gemensam valuta i Europa eller världen?

Finns kvinnan och 'Vilddjuret' på euron?
På baksidan av den grekiska 2-euron finns en bild som påminner om kvinnan och vilddjuret i Uppenbarelseboken. Vad är detta?

'Apokalyps' - vad är det?
Den uppenbarelse som aposteln Johannes fick när han satt landsförvisad på ön Patmos kom att ge namn åt den bibliska skrift där han berättar om den, "Johannesapokalypsen" eller "Uppenbarelseboken".

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.