Följ Bibelfrågan på Facebook

Apan och skrivmaskinen

Bibelfrågan: Frågor och svar

Efter att ha lyckats med tio korrekta nedslag i följd är vår apa antingen 20 miljarder år gammal (dvs dubbelt så gammal som universum), eller också har fyra miljarder schimpansgenerationer kommit och gått...

Fråga: Varför skulle inte livet ha kunnat uppstå av en slump? Varför skulle inte kedjor av molekyler (även i rätt ordning) kunna bildas av en slump? Det brukar ju sägas att om man sätter en apa vid en skrivmaskin och ger den oändligt med tid så skriver den förr eller senare ett uppslagsverk. Ett enkelt protein kräver inte mer än något hundratal molekyler (bokstäver) i rätt följd och universum är väldigt stort och har verkligen haft tid på sig. (T.A.)

Jodå, jag känner till den liknelsen. Och det låter ju onekligen om inte rimligt, så dock möjligt. Eller...?

Får jag föreslå att vi gör ett experiment?

Vi tänker oss att vi förser oss med en schimpans, en skrivmaskin (som vi hittat på vinden) och en trave papper. Sedan förser vi apan med en intelligent mänsklig assistent som kan följa hans framsteg och sätta i ett nytt ark papper varje gång apan skrivit ett fel (samt mata apan lite då och då). Så låter vi Cheeta (det är en klok apa, för han var med i varenda Tarzanfilm) börja med att skriva titeln på sin bok, "Uppslagsverk för apor".

Nitton bokstäver och två mellanslag. Det innebär sammanlagt 21 slag på tangenterna.

För att det inte ska bli för krångligt låter vi Cheeta använda enbart små bokstäver. Då bör det ju lyckas på några hundra eller kanske några tusen försök. Eller...?

Hur lång tid tar det nu för en apa att göra 21 tangenttryckningar? Låt oss säga 21 sekunder. Då kastar vi en blick över axeln på vår schimpans när han gör sitt första försök: ”arx blmx.”

Inte bra. Hans mänskliga assistent plockar bort papperet och sätter dit ett nytt och så börjar vår lilla apa på nytt.

U - han klarade det! Han slog ett "u" av ren slump och därmed är vi på väg...

Det finns 44 tangenter på skrivmaskinen (29 bokstäver, 10 siffror, mellanslag och fyra andra tecken), så chansen att han skulle pricka in den första bokstaven rätt var 1 på 44 - men han lyckades. Nu återstår det bara 20 korrekta nedslag till: u, up, upp...

Hur stor är chansen att han ska klara den där första stavelsen? En chans på 44 på bokstaven U, en på 44 på P, och en på 44 på nästa P.

44 gånger 44 gånger 44. Det är 85 184.

Vår schimpans har alltså bara en chans på 85 184 att - av ren slump - pricka in de första tre bokstäverna. men vi låter honom fortsätta. En chans på 44 att han även ska slå på S-tangenten, en chans på 44 att han fortsätter med L, och så vidare med A, G, S, V, E...

Nu är oddsen astronomiska, för 44 multiplicerat med sig själv 10 gånger visar sig vara cirka 27 720 miljoner miljoner. Det innebär att vår apa snart (nåja...) har lyckats åstadkomma en icke föraktlig trave felskrivna pappersark.

Hur hög den är?

Tja, tusen ark papper mäter ungefär 15 cm, en miljon ark ca 150 meter, tio miljoner ark en och en halv kilometer.

Men 27 720 miljoner miljoner ark skulle bilda en trave som räckte ut förbi månen, de 15 miljoner milen till solen - och ytterligare 400 miljoner mil. Sammanlagt 415 miljoner mil.

Och vår apa har bara klarat de tio första tangenttryckningarna...

Inte ens ett ord!

Hur lång tid har det tagit? Låt oss säga att det tar en sekund att sätta i papperet, ett par sekunder att skriva fel och ytterligare ett par sekunder att upptäcka felet, hejda apan och ta ur papperet.

Fem sekunder per ark skulle bli 12 ark i minuten, 720 ark i timmen och 5 760 ark under en åttatimmars arbetsdag. Våra 27 720 miljoner miljoner papper skulle alltså representera mer än 4,8 miljoner miljoner dagar. Med 235 arbetsdagar per år (vi ger Cheeta en månads semester för andra apkonster) så är vår apa efter att ha lyckats med tio korrekta nedslag i följd antingen 20 miljarder år gammal (dvs dubbelt så gammal som universum), eller också har fyra miljarder schimpansgenerationer kommit och gått...

Men har man påbörjat någonting så ska det sannerligen också avslutas.

Det behövs alltså 21 korrekta tangentslag så är titeln klar - "uppslagsverk för apor". Och chansen att träffa rätt med varje slag är bara 1 på 44. (Risken för felslag är 43 på 44.) Chansen att apan ska lyckas klara 21 korrekta nedslag i följd är med andra ord en på 44 multiplicerat med sig självt 21 gånger, eller uttryckt på matematikervis 44^21.

Några minuters samtal med en matematiker resulterar i att 44^21 förvandlas till lite mer förståeliga siffror - 325 följt av 32 nollor. Med andra ord...

... 32 500 miljoner miljoner miljoner miljoner miljoner.

Så många pappersark skulle resultera i en trave som var 500 miljoner miljoner miljoner miljoner mil hög! Men det är tiotusen gånger mer än hela universums beräknade räckvidd. Och antalet pappersark är många miljarder gånger fler än det uppskattade totala antalet stjärnor (1 000 miljoner miljoner miljoner) i hela universum...

Och då gällde det ändå bara 21 korrekta tangentslag i rätt ordning!

Nej, du får förlåta, men jag har väldigt svårt att tro på slumpen i det här sammanhanget... för att inte tala om när det gäller livets uppkomst!

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Hur tror kristna att jorden skapades?
Hur tror de kristna att jorden skapades? Vad säger Bibeln om jordens tillkomst?

Liv i rymden - ett hot mot kristendomen?
Vad händer med den kristna tron om det visar sig att det finns intelligenta varelser runtom i universum?

Varför skapade Gud universum?
Vad är meningen med hela rymden när Gud satte oss bara på den här lilla planeten? Varför finns hela universum?

Gud, livet och slumpen
Hur stor är sannolikheten att livet, så som vi känner det, har uppstått av en slump?

Darwin, evolutionsläran och kristendomen
Råder det någon konflikt mellan Bibeln och Darwins teori om hur livet på jorden blev till?

Skapelse genom evolution
Kan man vara kristen men tro på evolutionen, dvs tro på evolutionen men att Gud ligger bakom den?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.