Följ Bibelfrågan på Facebook

Är det förbjudet att avbilda Jesus?

Fråga: En kompis till mig säger att man inte får avbilda Jesus eller ha ett kors där Jesus är på korset, för att Jesus är inte i korset. Och att man inte får göra korstecken.. vilket av detta stämmer? (S.T.)

Svar: Bibeln förbjuder inget av detta. Självklart får man försöka avbilda Jesus, men det blir ändå ingen riktig avbildning eftersom vi inte vet hur han såg ut.

Ett krucifix - alltså ett kors med Jesus på - visar inte var Jesus är, utan var han var när han offrade sitt liv. På korset! Naturligtvis kan man visa det!

Korstecknet är en symbolisk handling, en gest av vördnad eller en tyst och ordlös bön om Guds omsorg och välsignelse. Vad skulle vara fel med det?

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Bibelns förbud mot bilder
Varför och när man började bryta mot bildförbudet?

Buddhastaty - avguderi?
Kan man som kristen ha en liten buddhastaty eller bild i sitt hem, eller är det avguderi?

Kors, krucifix och avgudabilder
Står det inte i bibeln att man inte får göra gudabilder? Ändå gör ju ni kristna kors med Jesus på. Hur kommer det sig?

Korset, tuppen och duvan
Jag är intresserad av att få förklarat/beskrivet vad dessa tre symboler står för inom kyrkan (kristendomen): Korset, Kyrktuppen och Duvan.

Hade Jesus långt hår?
Är det inte lite märkligt att Paulus sa att det var en skam för en man att ha långt hår med tanke på att Jesus hade det?

Varför inga gaml porträtt av Jesus?
Varför hittar vi INGA porträtt eller någonting på Jesus? Det måste ju vara otroligt på en man som tog världen med storm och som förändrade världen från år 30?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv in ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.