Följ Bibelfrågan på Facebook

Banklån och bibeln

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag undrar hur bibeln ser på saken att ta lån i pengar från en bank? Att vara skyldig någon pengar. (M.N.)

Det finns ingenting i bibeln som säger att det skulle vara fel att låna pengar (givetvis under förutsättning att vi betalar tillbaka dem), och följaktligen inte heller att låna ut pengar. Tvärtom säger Gud att man ska hjälpa människor som har det svårt genom att låna dem pengar eller annat som de behöver.

Däremot är det fel att utnyttja andra människors svåra situationer genom att låna ut pengar mot omoraliskt höga räntor. Räntan ska självklart inte vara högre än den man - verkligen - själv går miste om, då man lånar ut sina pengar - och om man har möjlighet, ska man inte ta någon ränta alls.

Det kallas att älska sin nästa...

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Pengar, rikedom och Guds rike
Kan inte en människa som är förmögen få evigt liv? Det verkar absurt att Gud skulle ställa upp ett sådant villkor som att man måste ge bort allt man äger för att komma in i Guds rike.

Vem är mammon?
I Bergspredikan säger Jesus: 'Ni kan inte tjäna både Gud och mammon? Vad menar han med det?

Lån och fordran
Har läst någonstans i bibeln om att man inte skulle kräva igen sådant som andra hade lånat. Var i bibeln finns denna text?

Skatten i himlen
I bibeln står det att om man säljer allt man äger och har och ger till en bättre behövande så skall en skatt vänta i himmelriket. Men hur kan gud locka med en skatt när det ändå inte finns någon klagan i himmelriket? Är inte alla jämlika i himmelriket och vad menas med "skatt"?

Judas 30 silverpenningar
Jag har en fråga angående de 30 silverpenningar som Judas tog emot när han förrådde Jesus, nämligen; vad var det för mynttyp Judas fick. Jag är nämligen myntsamlare och skulle vilja se om det går att hitta ett mynt av samma mynttyp.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.