Följ Bibelfrågan på Facebook

Bön för djur

Bibelfrågan: Frågor och svar

Gud låter inte en sparv falla till marken utan att han bryr sig.

Fråga: Kan man be för ett djur? Om t ex en hund är sjuk, kan man då be till Gud att Gud helar hunden (påskyndar läkningsprocessen)? Hjälp av något bibelställe? (L.W.)

Något specifikt bibelställe om bön för hundar eller andra djur finns inte, men djuren är ju Guds skapelser och han älskar hela sin skapelse. Första Mosebok visar tydligt hur djuren får jorden att dela med människan och hur Gud välsignar dem (1 Mos 1:22). Jesus betonar också vilket värde djuren har för Gud. Han glömmer inte ens de minsta fåglar. Han låter inte en sparv falla till marken utan att han bryr sig (Luk 12:6).

Bibeln antyder inte heller någonstans att det skulle finnas några inskränkningar i fråga om vad vi kan be Gud om, utan att Gud vill att vi ska vända oss till honom med allt som både tynger och gläder oss. Så eftersom Gud sätter sådant värde på djuren och bryr sig så mycket om dem, så kan det rimligen inte finnas något skäl att inte be Gud ingripa om ens fyrbenta vän blir sjuk. Lika lite som det finns något skäl att inte tacka Gud när hunden blir frisk.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Har djur någon själ?
Många tror att bibeln talar om 'osjäliga' djur - dvs att de inte har någon själ.

Den helige Franciskus bön
Franciskus kärlek till hela skapelsen, till djuren och hela Guds natur, tog sig bland annat uttryck i en predikan för fåglarna.

Bön enligt Guds vilja
Hur kan vi veta om vår bön står i harmoni med Guds vilja när vi ber för oss själva eller andra?

Kan djur få evigt liv?
Har djur också möjlighet att få evigt liv, eller är det bara människor som har det?

Vad händer våra husdjur när Jesus kommer?
Jag har en liten hund. Då när vi kristna förvandlas, hoppas jag att vi kan fortsätta ta hand om våra kära djur, vad tror du?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.