Följ Bibelfrågan på Facebook

Bön för döda?

Fråga: Kan man be för de redan avlidna som vad jag vet inte hade någon tro på Gud under sin vandring på jorden? (B.J.)

Svar: Jag vet inte riktigt vad du menar med "be för". Bönen måste ju innehålla någon form av önskan eller förhoppning. Det enda man kan be om är att den avlidne - om han/hon inte var troende - ska komma till tro och få sitt namn inskrivet i "Livets bok" efter uppståndelsen till dom.

Utöver det vet jag inte vad man skulle kunna be om för de avlidnas räkning och inte heller vad det skulle tjäna till. Att be för en sjuk eller att be för någon som ska göra eller genomgå någonting svårt är ju en sak, men när en person är död finns det inte längre något man kan be om som bönen skulle kunna påverka förrän - som sagt - efter uppståndelsen.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Hur kan Gud höra alla böner?
I dag finns det sex miljarder människor i världen. Hur kan Gud höra alla människors böner?

Livets bok
Är alla skrivna i livets bok från början? När stryks man i så fall?

En andra chans till frälsning?
Jag får intrycket av att uppståndelsen efter tusenårsriket skulle innebära en andra chans för människor att bli frälsta? Kan det stämma?

När ska alla uppstå?
När ska alla människor uppstå? Uppstår alla på en gång eller har en del redan uppstått?

Hur går den yttersta domen till?
Jag har svårt att föreställa mig hur det kommer att se ut vid den yttersta domen. Alltså det som beskrivs i Uppenbarelseboken 20. Det rör sig ju om miljarder människor och alla kan väl knappast stå uppställda framför Guds tron?

Vad händer alla som tillhör andra religioner?
Om jag nu enligt nya Testamentet måste tro att Jesus är Guds son för att komma till Guds rike, hur går det då med alla andra människor? Alla andra människor vilkas religioner har ett minst lika kärleksfullt budskap som vårt kristna.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv in ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.