Följ Bibelfrågan på Facebook

Hur slutar bibeln?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Den allra sista boken i Nya testamentet, och därmed också bibelns sista bok, är en profetisk skrift.

Fråga: Vad kommer i slutet av bibeln? När och vart slutar det i bibeln? (J.E.)

Bibeln består av två stora boksamlingar. Den första delen - Gamla testamentet - skrevs under åren cirka 1400-400 f Kr och berättar om det israelitiska folkets uppkomst och historia och dess förbund med Gud genom årtusendena. Men böckerna berättar också om Guds plan med mänskligheten och om Guds löfte att en dag instifta ett nytt förbund som inte är grundat på lagar ristade i sten (som de Mose fick) utan skrivna i människans hjärta, och sända en kung (en "messias" på hebreiska, en "kristus" på grekiska) för att upprätta ett evigt Gudsrike på jorden.

Bibelns andra del - Nya testamentet - författades under de första århundradet av vår tideräkning av efterföljarna till en man vid namn Jesus från landskapet Galileen som många menade var denne väntade messias. Denna andra boksamling består avfyra berättelser om Jesu liv och undervisning, en redogörelse för den tidiga kristustroende församlingens historia åren 30-60 och diverse brev som dess ledare skrev under samma tidsperiod.

Den allra sista boken i Nya testamentet, och därmed också bibelns sista bok, är en profetisk skrift som heter "Uppenbarelseboken" och handlar om hur messias/kristus Jesus en dag kommer tillbaka och upprättar det utlovade Gudsriket (även kallat "himmelriket") på jorden.

Du hittar beskrivningar av bibelns alla böcker och deras innehåll här i avdelningen BIBELFAKTA - BIBELNS BÖCKER.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Jesu budskap
På Jesu tid rådde en utbredd förväntan att Messias, den utlovade befriaren, snart skulle komma och göra slut på allt förtryck, driva ut romarna och förverkliga det utlovade "himmelriket på jorden".

Vilddjuret och romarriket
Jag undrar om du skulle vilja skriva ner vilka exakta bibelställen det står om det nya romarriket i Europa?

Uppenbarelsebokens fyra ryttare
Någonstans i bibeln ska det finnas en profetia om fyra ryttare som ska sprida krig och död på jorden i den yttersta tiden? Vad handlar det om och var hittar man den profetian?

Judarna och Messias
Hur kommer det sig att just judarna är så ovilliga att acceptera Jesus? Han var ju trots allt själv jude och judarnas heliga skrift talade ju om den kommande Messias.

Vad händer dem som inte är kristna när Jesus kommer?
Vad kommer att hända med dem som inte har blivit omvända innan Jesus kommer tillbaka? Är alla chanser till frälsning borta för deras del?

Judarna, Israel och ändens tid
Är judarnas återkomst till Palestina och grundandet av staten Israel ett tecken på att ändens tid är nära? Var i bibeln står det isåfall?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.