Följ Bibelfrågan på Facebook

Blev Darwin kristen på dödsbädden?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Enligt Lady Hope skulle Darwin ha sagt ha sagt att han 'önskade att han inte uttryckt sin evolutionslära så som han gjort'.

Fråga: Jag har hört av en evangelist att Darwin tog emot Jesus som sin frälsare strax innan han dog och att han tog avstånd från sin utvecklingslära. Är det sant? (A.E.)

Uppgiften att Darwin skulle ha blivit kristen före sin död har sitt ursprung i ett påstående gjort av en Lady Elizabeth Hope, som var djupt engagerad i den kristna väckelsen i England och senare i USA.

År 1915 (33 år efter Darwins död) framträdde hon vid en sammankomst på en bibelskola i Northfield, Massachusetts, grundad av den kände evangelisten Dwight Lyman Moody, och uppgav då att hon talat med Darwin på hans dödsbädd. Han skulle då ha sagt att han "önskade att han inte uttryckt sin evolutionslära så som han gjort" och att han "önskade att han fått tala till en församling om Kristus Jesus och hans frälsning". Med Moodys hjälp trycktes hennes berättelse i Boston Watchman Examiner.

Den 23 februari 1922 avslöjades hela historien som ren fantasi då Darwins dotter Henrietta, som själv befunnit sig vid sin fars dödsbädd, i den kristna tidningen Christian förklarade att "lady Hope aldrig var närvarande under hans sjukdom... Han tog aldrig tillbaka någon av sina vetenskapliga synpunkter, varken då eller tidigare. Vi tror att berättelsen om hans omvändelse fabricerades i USA. Hela historien är i alla fall fullkomligt grundlös".

Även Darwins son Francis har bekräftat att hans far förblev agnostiker till sin död.

Trots detta levde historien vidare - och broderades ut ytterligare. Den förekom i mängder av kristna traktater, bland annat en skriven av dr Oswald J. Smith. Den återgavs också på nytt i Reformation Review i oktober 1955 och i Monthly Record of the Free Church of Scotland i februari 1957.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Darwin, evolutionsläran och kristendomen
Hur betraktar ni som kristna Darwins och hela den moderna vetenskapens utvecklingslära? Hur kan ni förena den och bibelns historier?

Kristendomen och naturvetenskapen
Religionerna innehåller föreställningar om verkligheten som är problematiska för den som tillägnat sig en naturvetenskaplig världsbild. Hur försöker anhängarna till kristendomen harmoniera sin tro med en vetenskaplig världsbild?

Arkeologin och människans ålder
Vad anser ni om skelett av tidiga homo ( habilis, erectus etc) som har hittats.

Skapelse genom evolution
Kan man vara kristen men tro på evolutionen? Jag tror på evolutionen men tror Gud ligger bakom det. Jag tror också på Jesus som Guds son.

Hade Adam och Eva någon navel?
Om man nu tror bokstavligen på bibeln (man kan ju inte bara välja vad man vill, antingen är allt sant eller så stämmer inget), så är Adam skapat av stoft och Eva av Adams revben, då är min fråga "har Adam & Eva navel"? De är ju inte födda på vanligt sätt.

Dinosaurierna och bibeln
Jag undrar hur man som kristen förklarar dinosaurierna och evolutionen?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.