Följ Bibelfrågan på Facebook

Blod, svett och tårar

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Står det någonstans i bibeln om Jesu blod, svett och tårar, något som Churchill därför försöker alludera till i sitt berömda tal när han just blivit premiärminister och talar om blood, toil, tears and sweat? Är det så att Veronica torkade blod, svett och tårar med sin duk? (P.F.)

Nej, bibeln talar inte någonstans om "blod, svett och tårar" i samband Jesu död (och inte i något annat sammanhang heller).

Historien om Veronika är inte heller biblisk utan en senare legend eller tradition, men där talas det förvisso om att hon torkade blodet, svetten och tårarna från Jesu ansikte med sin duk, så det är ju möjligt att själva uttrycket har sitt ursprung där. Och kanske på grund av detta kom det att användas ofta i samband med Jesu lidande. Det finns till exempel en dikt från mitten av 1800-talet som bl a lyder:

So deep was his sorrow, so fervent his prayers,
That down o'er his bosom rolled blood, sweat and tears;
I wept to behold him and asked him his name;
He answered, 'tis Jesus, from heaven I came.

Uttrycket var alltså gammalt och väletablerat då Churchill (nästan) använde det. För övrigt var Churchill inte heller kristen, så det är nog osannolikt att han gjorde några hänsyftningar till Jesu lidande.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Veronika och hennes svetteduk
Var i bibeln står det om Veronica som hjälpte Jesus när han bar korset på vägen till Golgata?

Hur vet vi vad Jesus bad i Getsemane?
Hur kan vi veta hur Jesus formulerade sin bön om att få slippa "tömma kalken"? Han var ju ensam medan lärjungarna inte orkade att vaka tilsammans med honom utan somnade.

Bönesvar
Varför svarar inte Gud på våra böner? Varför visar han oss inte sin omtalade kärlek?

Var låg Getsemane
Jag är intresserad av att få veta var trädgården Getsemane låg där Judas förrådde Jesus, och jag undrar om den fortfarande finns kvar.

Bön enligt Guds vilja
Hur kan jag veta om jag ber i enlighet med Guds vilja för mig eller för andra? Kan du ge mig konkreta exempel?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.