Följ Bibelfrågan på Facebook

Blod på händerna

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: För några dagar sedan nämnde en kompis något om att man får någons blod på sina händer om man inte vittnar för denne. Jag har hört något liknande för länge sedan. Tror att det nämns i Gamla Testamentet. Jag lyckades då förtränga detta förfärliga, hemska, ångestskapande påstående. Hur skall man tolka detta? (V.N.)

Något bibelställe som säger exakt det din kompis nämnde finns inte. Det enda som liknar de orden är ett ställe i 3 Mosebok 5:1 där det står:

"Om någon hör edsförpliktelsen och kan vittna om något som han själv sett eller på annat sätt fått reda på, men inte berättar det, då syndar han och bär på missgärning."

Uttrycket att man "får någons blod på sina händer" betyder ju att man blir "medskyldig till någons död" - man får alltså bildligt talat en persons blod på sig, precis som den som huggit ner någon.

Anta att ett visst brott bestraffas med döden. Om man då vet att en person som anklagas för ett allvarligt brott är oskyldig men låter bli att vittna för den anklagade och detta resulterar i att personen i fråga avrättas, så är man ju medskyldig till dennes död. Man har, bildligt talat, den oskyldigt dömdes "blod på sina händer".

Lyckligtvis lever vi ju i ett land där vi inte lär kunna bli medskyldiga till någons död genom att inte vittna. Men det är ju illa nog att bli medansvarig till att någon oskyldig hamnar i fängelse eller straffas på annat sätt därför att vi inte vågade vittna för vederbörande fastän vi visste att han/hon var oskyldig.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Hur ska en kristen leva?
Var i bibeln står det hur man ska leva ett liv som Gud vill att man ska leva?

Bära falskt vittnesbörd
Vad exakt är 'falskt vittnesbörd'? I de tio budorden står det ju att man 'inte ska bära falskt vittnesbörd mot sin nästa'. Jag förstår det inte.

Bibeln och svordomar
Kan ni visa några ställen i bibeln där det står att man inte ska svära, tack!

Döm inte!
Jag vill veta om det finns ett citat där det säjs att man inte ska dömma sin nästa för att man själv bli dömd i så fall. Jag har för mig att det ska finnas.

Hur kan vi leva enligt Guds vilja?
Hur ska en människa kunna leva på det utgivande, osjälviska sätt som Jesus uppmanar till, främst i Bergspredikan? Står inte det helt i strid mot hela vår mänskliga natur?

Döm inte...
Vad menar Jesus när han säger att vi inte ska döma? Ska vi inte reagera när någon gör någonting som är fel?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.