Följ Bibelfrågan på Facebook

Ska bibeln uppfattas bokstavligen eller tolkas?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Hur ska man se på texter som t ex Ps 101:8 och liknande? Detta bibelord kan ju uppenbarligen inte uppfattas bokstavligen? Det står ju bokstavligen att David skall "krossa de brottsliga i landet". Om man inte tolkar detta bildligt, så står David upp varje dag för att gå och döda de ogudaktiga. Hur ska man då avgöra vilka bibelord som ska tolkas eller uppfattas bokstavligen? Och vad svarar man en icke-kristen som angriper sådana här bibelställen och (med rätta?) anser dem orimliga och extrema?(B.W.)

Jag förstår inte riktigt vad du menar med att Ps 101:8 inte kan läsas bokstavligen. Det här bibelordet är en del av en sång som den israelitiske kungen David skrev för att betyga Gud sin trohet. På det språk och med den språkliga stil som man använde på den tiden i den delen av världen uttrycker han sin vilja och strävan att skapa ett rike som är fritt från all ogudaktighet och brottslighet. Han gör det i form av ett löfte till sin Gud att han varje dag, livet ut, ska verka för att inget brottsligt eller ogudaktigt ska finnas vare sig i hans eget liv, hans land eller hans stad, Jerusalem:

"Varje ny dag skall jag krossa de brottsliga i landet och utrota alla ogärningsmän i Herrens stad"

Det var alltså Davids målsättning att i egenskap av folkets kung utrota brottsligheten i landet och det var något som pågick varje dag, precis som nutida länders poliser "varje ny dag" fortsätter sitt arbete med att bekämpa brottsligheten i sina respektive länder.

Jag tycker inte att man - i just det här fallet - behöver tolka texten i större utsträckning än vi normalt gör när vi pratar med varandra eller läser nyhetsrapporteringen i media. Om en tidning skriver att italienska polisen har lovat att krossa och utrota maffian, så tror vi ju inte att de ska döda allesamman. Så varför skulle vi tro det i fallet med David?

De i stort sett enda som av någon oförklarlig anledning har fått för sig att alla bibelns texter ska uppfattas bokstavligen är icke-kristna "felfinnare", som kan ägna hur mycket tid som helst åt att sammanställa långa listor över "fel i bibeln". Alla andra förstår vad som är bildspråk, liknelser, talesätt, förstärkningar och överdrifter för att framhäva olika saker.

När det sedan gäller just Psaltaren så måste vi komma ihåg att det här handlar om poesi, sånger, som precis som dikter nuförtiden ofta använder sig av bildspråk för att uttrycka någonting. I Psalm 98 står till exempel:

"Floderna skall klappa händer, bergen skall jubla tillsammans inför Herren: se han kommer för att råda över jorden, råda rättvist över världen, råda med oväld över folken."

Ingen tror väl att floder klappar händer eller att berg jublar - men innebörden är ändå fullkomligt klar: Hela världen kommer att glädjas den dagen Messias upprättar sitt eviga rike på jorden.

Slutligen undrar du vad man ska svara icke-kristna "som angriper sådana här bibelställen och (med rätta?) anser dem orimliga och extrema"? Här nedan finns länkar till några svar till just sådana "felfinnare" där jag förklarar hur man skrev på bibelns tid - och hur vi följaktligen måste läsa de här texterna.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Absurt om masslakt i bibeln?
Enligt 2 Krön 13:17 ska judarna ha dödat en halv miljon israeliter i ett enda slag. Detta under en tid då det varken fanns kulsprutor, kanoner eller napalmbomber.

Kristendomen och naturvetenskapen
Hur försöker anhängarna till kristendomen harmoniera sin tro med en vetenskaplig världsbild?

Fel och motsägelser i bibeln
Alla fel och motsägelser i bibeln visar väl hur klart som helst att bibeln bara är människors skriverier och inte en ofelbar Guds ord?

Hur kan det finnas fel i bibeln?
Kan det finnas fel i bibeln trots att den själv säger varje bok är inspirerad av Gud?

Jesus hade fel om senapskornet
I Mark 4:31 säger Jesus att senapskornet är "minst av alla frön på jorden". Men orkidéfröet är mindre än senapskornet. Om bibelns gud är allvetande och skapade jorden och alla frön borde han väl veta vilket frö som är minst? Varför skall vi tro på andra grejer som Jesus säger?

Hur kan bibeln vara Guds ord?
Hur kan någon se bibeln som Guds ord och den absoluta sanningen när det finns så många motsägelser i bibeln?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.