Följ Bibelfrågan på Facebook

Förlåter Gud brutna löften?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Förutsättningen för att vårt misstag ska raderas ut är att vi verkligen ångrar oss och är fast beslutna att inte göra om samma sak igen!

Fråga: Om man ger Gud ett löfte men sen inte klarar att hålla det, kan Gud förlåta en sån sak? (S.)

Enligt bibeln spelar det ingen roll hur "stora" eller "små" våra synder är (i Guds ögon finns det ingen gradering av synder). Det spelar ingen roll om det handlar om ett brutet löfte till Gud eller ett svek mot någon annan människa. Om vi verkligen ångrar oss, så förlåter Gud oss (1 Joh 1:8-9).

Vi kan inte göra mer än ångra oss - vi kan aldrig göra någonting ogjort - och Gud begär inget mer! Om vi ångrar oss, så förlåter han oss - och inte bara det...

Han glömmer våra synder (Hebr 10:17). I Guds ögon existerar de inte längre. De är ogjorda!

"Så långt, som öster är från väster, låter han våra överträdelser vara från oss" (Ps 103:11-12).

Men - och det här är det viktigaste, det helt avgörande. Gud är inte någon godtrogen nickedocka som utfärdar förlåtelser på löpande band och låter sig luras av vackra ord.

Förutsättningen för att vårt misstag ska raderas ut är givetvis att vi verkligen ångrar oss, att vi ångrar oss uppriktigt och är fast beslutna att inte göra om samma sak igen! Att vår bön om förlåtelse är uppriktig och inte bara ett rabblande av tomma ord, som när många rabblar "syndabekännelsen" - "Jag fattig syndig människa..." - eller "Fader vår" - "Förlåt oss våra synder såsom ock vi förlåta... bla, bla" - i korus utan att verkligen mena vad de säger. Eller biktar sig gång på gång för att sedan fortsätta att bryta mot Guds vilja i tanke att förlåtelsen alltid finns där bara vi bekänner våra synder och ber om förlåtelse. Det gör den inte! Vi måste verkligen ångra oss också.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Förlåtelse för avfallna?
I Hebreerbrevet 6:4-6 och 10:26-29 står att det inte finns förlåtelse för den som avfallit.

Att synda 'mot bättre vetande'
Hur ser Gud på om en troende syndar 'mot bättre vetande'? Kan han förlåta även det?

Vad menas med 'nåd'?
Vad innebär 'nåd' i den bemärkelse som ordet används i kristna sammanhang?

Kan den som är frälst gå förlorad?
En gång frälst (räddad) alltid frälst. Eller? Kan man gå från räddad till att vara "oräddad" igen?

Villkoren för evigt liv
Vilka är förutsättningarna för att en människa ska kunna få evigt liv?

Vad är synd?
Vad menar bibeln med begreppet 'synd'?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.