Följ Bibelfrågan på Facebook

Byxbibeln

Bibelfrågan: Frågor och svar

... och de sydde samman fikonträdslöv och gjorde sig byxor...

Fråga: Jag läste en gång i en Bibel att Gud tillvekade långa byxer till Adam och Eva och att den Bibeln kom att kallas 'byxbibeln'. Vet du vilken det är? (B.Å.)

Den bibel du syftar på är den s k Genèvebibeln, en protestantisk översättning till engelska som trycktes i Genève (därav namnet) 1560. Den brukade också kallas för "Breeches Bible" (Byxbibeln) därför att 1 Mos 3:7 översattes på följande sätt:

"Then the eyes of them both were opened, and they knewe that they were naked, and they sewed figge tree leaues together, and made them selues breeches." ("Då öppnades bådas ögon och de sågo att de voro nakna, och de sydde samman fikonträdslöv och gjorde sig byxor."

Som ett kuriosum kan ju nämnas att i Karl XII:s bibel lyder texten så här:

"Då öppnades bägge deras ögon, och de vordo varse att de voro nakne; och de bundo tillhopa fikonalöf, och gjorde sig skörte."

Det hebreiska ordet chagor står kort och gott för "ett plagg som bärs på nedre delen av kroppen" och brukar översättas med "höftskynke", "ländkläde", "förkläde" etc.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Vilken bibelöversättning är bäst?
Hur ska man veta vilken översättning av Bibeln som är mest korrekt och vilken man ska välja att läsa?

Svenska bibelöversättningar
Hur många svenska bibelöversättningar har det gjorts, vad kallades de och vilka år kom de ut?

Vem delade in bibeln i verser?
Bibelns böcker kan ju knappast ha skrivits indelade i numrerade verser. När började man strukturera upp böckerna på det viset och vem eller vilka gjorde det?

Jehovas vittnens bibelöversättning
Jag skulle vilja få reda på lite bakgrundsfakta om Nya Världen-översättningen, den bibel som Jehovas vittnen använder sig av.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.