Följ Bibelfrågan på Facebook

Synd att dansa?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Jesus var säkert själv med och sjöng och dansade med bruden och brudgummen vid bröllopet i Kana.

Fråga: Det finns ju olika kristna inriktningar som anser att dans är synd, ex Schartauister. Min fråga är: Vad använder de för stycken ur bibeln för att stärka dessa påståenden? (T.)

De använder inga bibelställen alls som stöd för den uppfattningen, eftersom det inte finns några sådana bibelställen.

I det samhälle där bibeln skrevs var dans vanligt förekommande, även i religiösa sammanhang, och i bibeln finns över huvud taget inte tanken att dans skulle kunna vara synd. Tvärtom... Vid bröllop förekom dans som någonting självklart. Jesus var säkert själv med och sjöng och dansade med bruden och brudgummen vid bröllopet i Kana, dit han och hans anhöriga och lärjungar var bjudna (och där han utförde sitt första kända underverk).

Att många samfund i Sverige har uppfattat dans som syndigt bedror på att man menat att dansen kunde leda till otukt, vilket enligt bibeln är synd. Därmed blir dansen - indirekt - någonting syndigt. Även dragspel har inom många församlingar en gång i tiden ansetts vara någonting ogudaktigt, eftersom det var ett instrument som användes på dansbanorna...

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Jesu första underverk
Jesus var en helt vanlig jude som såg ut som vilken jude som helst och levde som vilken jude som helst.

Att synda 'mot bättre vetande'
Varje kristen människa som syndar, syndar 'mot bättre vetande' - vi vet att vi gör fel, men vi gör fel i alla fall.

Är den som avfallit förlorad för alltid?
Bibeln talar om att den som lärt känna gud och tagit emot hans förlåtelse och sedan vänt sej ifrån gud inte kan komma tillbaka. Är det så? Jag har hört av och om människor som fallit bort ifrån tron och sedan kommit tillbaka, ibland efter flera års frånvaro.

Vad är synd?
Vad menar bibeln med begreppet 'synd'?

Den oförlåtliga synden mot den heliga anden
Vad innebär det att synda mot den helige ande? Vad är 'hädelse mot Anden'? Och varför är den synden oförlåtlig?

Kristna som syndar
När jag läst om allt som hänt den senaste tiden, med otrohet och otukt och ännu värre saker bland människor som bekänner sig som kristna, så kan jag inte låta bli att undra om Gud verkligen kan förlåta sånt?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.