Följ Bibelfrågan på Facebook

De elva lärjungarna

Bibelfrågan: Frågor och svar

Förmodligen var lärjungarnas antal en hänsyftning på de tolv stammarna i det gamla förbundets "gudsfolk".

Fråga: I Joh 20:24 anses Tomas vara en av "de tolv", men Judas Iskariot var ju död, så varför står det inte "de elva"? (O.A.)

Därför att det aldrig fanns någon lärjungagrupp som kallades "de elva".

Däremot använde man benämningen "de tolv" på Jesu närmaste apostlar som grupp, även om inte alla alltid var samlade. Ungefär på samma sätt som Svenska akademien, som ju har 18 medlemmar, kallas för ”de Aderton” även om inte alla 18 alltid är närvarande.

Att Johannes inte bara skrev "Tomas, en av lärjungarna" berodde på att Jesus hade många flera lärjungar än just dessa tolv. (Vid ett tillfälle skickade han ju ut 70 lärjungar att sprida evangeliet.) Då hade inte läsarna vetat vilken Tomas som avsågs. Men genom att skriva "Tomas, en av de tolv" förklarade Johannes att det var just den Tomas som tillhörde Jesu tolv närmaste elever, som han syftade på.

För övrigt var det viktigt att gruppen "de tolv" innehöll 12 tolv personer. Förmodligen var deras antal en hänsyftning på de tolv stammarna i det gamla förbundets "gudsfolk". Därför ersattes också Judas Iskariot ganska snart av Mattias (hämtad ur den "yttre lärjungaskaran"), så att den inre "kärntruppen" blev fulltalig igen.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Hur många lärjungar hade Jesus?
Hur många lärjungar hade Jesus och vad hette de?

Vad hände sedan med lärjungarna?
Vart tog alla lärjungarna vägen efter Jesu himmelsfärd? Finns det dokumenterat?

Lärjungarnas yrken
Vad hade Jesu lärjungar för yrken?

Lärjungarna och Guds rikes ankomst
Förmodligen var deras antal en hänsyftning på de tolv stammarna i det gamla förbundets "gudsfolk".

När dog Jesu lärjungar?
Jag skulle vilja veta när lärjungarna dog, ifall man vet det.

Hur kunde kristendomen växa så fort?
Hur kunde den lära som Jesus hade växa sig så fort? Vad skilde den nya läran kristendomen och den judiska läran åt? Jag menar de första århundradena efter Jesus död.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.