Följ Bibelfrågan på Facebook

Josef och den nye farao

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Med tanke på Josefs roll i Egypten, hur kan det förklaras som står skrivet i inledningen till 2 Mosebok att det uppstod en ny konung som inte visste av detta? Det verkar underligt, med tanke på den storhet som Josef tydligen hade. (J.K.)

Den "nye konungen" levde 350-400 år efter Josefs tid. Mellan honom och den farao som fanns på Josefs tid hade det funnits cirka 80-100 andra härskare över Egypten. Under de åren hade det genomförts många storslagna saker, pyramider hade byggts, krig utkämpats osv, så Josefs insatser en gång i tiden hade försvunnit i glömska. Det fanns ju inga nedteckningar som bevarade minnet av andra än faraonerna själva.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Amenhotep eller Ramses?
Undrar över faraonen som förlorade mot israels gud!? Var det Amenhotep II eller var det Ramses den store eller är det samma farao?

Förekom det slaveri i det gamla Egypten?
Många som jag känner säger att det inte finns några dokument (förutom Bibeln) som berättar om något slaveri, utan att faraonerna hade anställda, som under dugliga förhållanden, arbetade för farao.

Vad hände med farao efter israeliternas flykt?
Vilken farao var det som regerade i Egypten vid tidpunkten för israeliternas flykt från slaveriet och vad hände sedan medan honom?

Israeliternas slaveri i Egypten
Jag undrar om det i den egyptiska historien finns nedtecknat något om israelernas tid i egypten, om slaveriet och uttåget m.m.

Och Gud förhärdade faraos hjärta...
Varför förhärdade Gud farao och hans män? Hur var det med faraos fria vilja?

Israels slaveri i Egypten
Varför var Israels folk slavar i Egypten i 430 år istället för 400 år, som Gud hade sagt till Abraham?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.