Följ Bibelfrågan på Facebook

Vad är det för roligt med evigt liv?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Jag tror inte att vi kan bedöma ett evigt andligt liv utifrån våra fysiska måttstockar.

Fråga: Vad är det för roligt med det eviga livet? Som ni beskriver det: vi får inte älska, vi får inte ha sex, vi får inte leka, vi får inte skapa utan att det får ohyggliga konsekvenser (som exemplet Gud som skapade världen med allt vad det innebär av lidande för alla). Vi måste alltid inta en ansvarsfull hållning. Vad är det eviga livet då att sträva efter? (B.H.)

Först av allt: Evigt liv är inget någon tvingar på oss, utan det är själva syftet med vår existens, men samtidigt något som vi kan tacka ja eller nej till. Om vi är nöjda med det här fysiska livet så behöver vi inte bry oss.

Sedan förstår jag inte varifrån du har fått tanken att evigheten inte skulle innebära kärlek, lek och skapande. Däremot tror jag inte att vi kan bedöma ett evigt andligt liv utifrån våra fysiska måttstockar. Saker som vi tycker är så viktiga här och nu - att ha sex, t ex - är viktiga just därför att vi är fysiska varelser med fysiska känsloförnimmelser. Men för en andlig varelse kan jag föreställa mig att helt andra saker är värdefulla.

Lika lite som en daggmask eller gråsugga kan förstå vad livet som hund eller människa kan vara - "Vem vill leva år efter år efter år utan att få krypa i jorden och tvingas se ljus i stället för det underbara kalla mörkret under stenar och i jorden?" - lika lite kan vi sätta oss in i vad en existens i en helt annan dimension, utan allt det vi som fysiska individer tycker är självklart, kan erbjuda.

Själv är jag väldigt nyfiken på vad som blir "nästa steg". Men, som sagt, om du inte tycker att det känns lockande så är det ingen som tvingar dig. Vi har alla en helt fri vilja.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Godhet och evigt liv
Kristendomen tror ju inte på reinkarnation, lagen om sådd och skörd. Men om den tron får människor att försöka handla gott, precis som tanken på domens dag kanske gör, vad är då felet?

Guds avbilder - hur då?
Vad menas med att vi ska bli "Guds avbilder"?

Vad är kristendomens livsmål?
Vad är själva meningen med livet för er kristna? Att leva här och sen dö och komma till himlen? Och sen då?

Villkoren för evigt liv
Vad krävs det för att vi ska kunna få evigt liv?

Vad händer alla som tillhör andra religioner?
Vad kommer att hända med de miljarder människor som levt och dött utan att någonsin höra talas om Kristus, eller som även om de hörde namnet aldrig förstod vad det innebar?

Meningen med livet
Vad är meningen med livet?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.