Följ Bibelfrågan på Facebook

Existentiellt dilemma

Bibelfrågan: Frågor och svar

Bibeln säger att om vi accepterar Jesus som vår Herre i det kommande Gudsriket och i dag, och om vi strävar efter att följa Guds vilja i vårt liv, så räcker det.

Fråga: [Mycket förkortad] Jag har jobbiga och besvärliga funderingar som ofta skapar ågren. Jag brottas mkt med Kalvinism och Soteriologi, en kamp som kan ge mig obehag ibland. Nu har jag hamnat i ett dilemma. Jag finner kalvinismen övertygande. Moderate Calvinists är ganska ok, men extreme Kalvinism har bättre exegetik. Joh 3:16 är problem även för Lutheraner/Arminians. Open teister är sympatiska i mkt, men helheten - då har de fel. Är jag helt ute och cyklar om jag blir Kalvinist? Har en bok, Relax, Your Life is Predestined skriven av R. H. Durussel. Den borde appliceras på de flesta teologier utom Open teism. Kan jag applicera den i mitt liv (även om jag förbli Lutheran)? På arminians teologi också? (Nu är jag dock orolig att jag kommer att landa som Kalvinist.) Det här har blivit ett existentiellt problem. (A.C.)

Jag tror att du gör dig själv en otjänst genom att absolut vilja placera in dig själv i ett visst fack. Lösningen på ditt dilemma är helt enkelt följande: Lägg alla olika mänskliga teorier, spekulationer och tolkningar åt sidan och "sätt dig vid Jesu fötter och lyssna" precis som hans lärjungar en gång gjorde. De var varken universalister, preterister, baptister eller "ister" av något annat slag, utan vanliga judar som säkert alla hade lite olika syn på de stora andliga frågorna, livets mening, döden, himlen, domen osv. Men de hade en sak gemensamt. De hade alla beslutat sig för att följa Jesus därför att de blev mer och mer övertygade om att han var den Messias som skulle förverkliga Guds rike.  

Och det var det som var - och är - det enda viktiga. Att de beslutade sig för att följa Jesus. Om de sedan trodde att Gudsriket skulle upprättas om fem eller 50 år, om de trodde att de skulle ryckas upp före eller efter vedermödan, om de trodde att Gud i sista änden skulle ge alla eller bara ett fåtal evigt liv, om de trodde att det var förutbestämt att de skulle bli kallade - det spelade ingen roll.  

Och det spelar ingen roll i dag heller!  

Bibeln säger att om du accepterar Jesus som din Herre i det kommande Gudsriket och i dag, och om du strävar efter att följa Guds vilja i ditt liv, så räcker det. Allt annat är i grund och botten oväsentligt. Exakt hur Gud har planerat att förverkliga sitt syfte med mänskligheten är inget vi behöver grubbla över. Vad i hans plan som är förutbestämt, och på vilket sätt, spelar ingen roll eftersom det isåfall är någonting vi ändå inte kan påverka.

Vad vi däremot vet är att Gud har sagt att han vill att alla ska få evigt liv, och att de enda som kan förhindra det är vi själva.  

Så sluta att grubbla över alla olika teorier. Sluta att analysera sönder enskilda bibelord. Sluta försöka placera in dig själv i ett fack. Du behöver inte vara lutheran, arminian, kalvinist, open teist eller någonting annat.    

Nöj dig med att vara en Jesu lärjunge!

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Vad är kristendomens livsmål?
Vad är själva meningen med livet för den som är kristen? Att komma till himlen? Och sen då?

Meningen med livet
Människans skapelse inte är avslutad än. Gud är fortfarande i full färd med att forma sitt största mästerverk.

Kan någon bli fullkomlig?
Hur kan Jesus uppmana sina lärjungar (och oss) att 'vara fullkomliga'. Är inte det en orimlig uppmaning när det framgår ganska klart av bibeln att vi är ofullkomliga varelser?

Villkoren för evigt liv
Vilka är förutsättningarna för att en människa ska kunna få evigt liv?

Hur kan Jesu död ge evigt liv?
Bibeln säger att tack vare att Jesus som fysisk människa levde ett liv utan synd, kunde han dö och sedan uppstå till evigt liv - den förste som någonsin uppstått.

Vad menas med 'frälsning'?
'Frälsning' är ett gammalt svenskt ord som helt enkelt betyder - räddning. Vi har till exempel ordet i den gamla benämningen på livboj eller räddningsboj, 'frälsarkrans'.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.