Följ Bibelfrågan på Facebook

Kan Gud dö?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Jesus var noga med att betona att han som människa inte kunde göra något av sig själv, utan att det var Fadern som handlade genom honom.

Fråga: Om Jesus var Gud eller Guds son, hur kunde han då dö? (M.F.)

Förklaringen är att när "Ordet [Sonen, Kristus] blev kött och bodde bland oss" (Joh 1:1,14), lämnade han all gudomlighet bakom sig och föddes som en helt vanlig människa, för att leva som en människa - och dö som en människa.

Och Jesus var verkligen en helt vanlig människa på alla sätt. Gud kan inte frestas, men Jesus blev frestad. Gud kan inte dö, men Jesus dog. Gud vet allt, men Jesus visste ingenting om när han en dag skulle komma tillbaka till jorden för att upprätta Guds rike. Ingen människa kan se Gud, men Jesus kunde ses.

Som människa blev Jesus hungrig och måste äta. Han blev törstig och måste dricka. Han blev fysiskt trött och måste sova.

Som människa hade Jesus samma begränsningar som alla andra människor. Han var noga med att betona att han inte kunde göra några underverk av egen kraft - han besatt inga som helst övernaturliga egenskaper eller krafter - utan att det var Fadern som handlade genom honom.

Som människa bad han till Gud den där sista natten i Getsemane, då han insett vad som väntade:

"Fader, stunden har kommit ... Jag har förhärligat dig på jorden genom att fullborda det verk som du har gett mig att utföra. Fader, förhärliga nu mig med den härlighet som jag hade hos dig innan världen var till" (Joh 17:1,5)

Som människa plågade han precis som vilken annan människa som helst skulle ha gjort i samma situation, och han vädjade till Gud om att slippa undan det lidande som låg framför honom. Men han vek aldrig av från den väg som var utstakad för honom, den uppgift han visste var hans, utan lämnade hela sitt liv i Faderns händer:

"Fader! För dig är allting möjligt. Ta denna [lidandets] bägare från mig. Men inte som jag vill, utan som du vill...!" (Mark 14:36)

Som människa måste Jesus lida och dö och förlita sig på att Fadern skulle väcka upp honom ur döden och återge honom det eviga liv han haft tillsammans med Fadern redan före världens skapelse. Och det var också vad som skedde...

Jesus hade levt hela livet som människa i total samhörighet med Fadern. Hela sitt liv på jorden hade han följt Guds vilja. När som helst, ända in i det sista, hade han haft möjlighet att överge sin uppgift att leva och dö som människa och i stället återta sin gudomlighet i förtid. Men Jesus hade inte svikit. Han hade fullbordat det som Adam misslyckades med...

Därmed blev Jesus den första människa någonsin som levt det liv som varje människa är avsedd att leva. Och därför blev han också den första människan någonsin som uppstod till evigt liv.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Hur kan Jesus vara Gud?
Jag är förbryllad över detta som kristna säger - att Jesus är Gud. Menar ni inte egentligen att han är gudomlig, eftersom han är Guds Son? Gud är ju Fadern, och Jesus är ju Sonen. Då kan väl inte Jesus också vara Fadern (=Gud)? Jag förstår inte detta!

Hur kan Jesu död ge evigt liv?
Bibeln säger att tack vare att Jesus som fysisk människa levde ett liv utan synd, kunde han dö och sedan uppstå till evigt liv - den förste som någonsin uppstått.

Ska människan bli lik Gud?
Ofta hör man att Guds vilja är att vi ska bli lika Gud (Jesus). Men i 1 Mos 3:22 säger Gud att "människan har blivit som en av oss, med kunskap om gott och ont. Nu får hon inte plocka och äta också av livets träd så att hon lever för alltid." Därefter drev han ut människan från Edens trädgård. Kan det vara så att syftet med människan var att hon skulle bruka och vårda skapelsen och lyda Gud, inte att hon skulle bli som Gud och ha kunskap om gott och ont?

Vad menas med att 'Gud gjorde Jesus till synd'?
Var står det i bibeln, att Gud gjorde Jesus till synd?

Guds avbilder - hur då?
Vad menas med att vi ska bli "Guds avbilder"?

Villkoren för evigt liv
Vilka är förutsättningarna för att en människa ska kunna få evigt liv?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.