Följ Bibelfrågan på Facebook

Döpte Jesus någon?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Dopet är ju en viktig ceremoni i den kristna församlingen. Men berättar Bibeln någonstans att Jesus någonsin döpte någon?

Fråga: Dopet spelar ju en viktig roll i den kristna kyrkan nuförtiden, men döpte Jesus någonsin någon? (R.O.)

Det framgår inte någonstans i bibeln att Jesus personligen skulle ha döpt någon. Tvärtom betonas det att det var hans lärjungar som utförde själva "dopceremonin" (Joh 4:2). Flera av dem hade tidigare varit Johannes döparens lärjungar och de fortsatte att döpa människor på samma sätt som han gjort och gjorde.

Då - innan Jesu död och uppståndelse - rörde det sig alltså uppenbarligen om ett dop av samma typ som "Johannesdopet", dvs det innebar att man lämnade sitt gamla jag bakom sig och började ett nytt, bättre liv för att vara beredd att ta emot Messias när han kom för att upprätta Guds rike (Luk 1:17). Men nu gjorde lärjungarna det på Jesu uppdrag.

Det var först efter Jesu död och uppståndelse som dopet fick sin slutliga symboliska innebörd - en långt djupare innebörd är Johannesdopet haft. Man dog och uppstod symboliskt tillsammans med Kristus.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Visste Döparen vem Jesus var?
Varför frågade Johannes Jesus om han var den som skulle komma, dvs Messias? När han döpte Jesus innan så visste han ju vem han var.

Barndop eller vuxendop
Liksom den judiska omskärelsen utgjorde bekräftelsen på en människas fysiska släktskap med Abraham, utgjorde det kristna dopet bekräftelsen på hennes andliga släktskap med Abraham.

Handpåläggning
Handpåläggning är ju något som förekommer i skilda sammanhang i kyrkorna, men kanske mest i samband med helbrägdagörelse. Vad är syftet? Är det bara någonting symboliskt eller har det någon verklig verkan?

Vilken är den riktiga kristna församlingen?
Kristenheten är splittrad i tusentals olika samfund över hela världen. Hur kan man veta vilken som är den rätta församlingen, den som Jesus en gång startade?

Återföddes Elia som Johannes Döparen?
Hur ska man kunna tolka det som Jesus säger i Matteus 11:14 om att Johannes döparen var Elia på annat sätt än att Elia faktiskt återfötts som Johannes?

Varför så många samfund?
När den urkristna kyrkan växte och det uppstod församlingar i länder med olika kulturer, kom kyrkan att färgas och formas av detta.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.