Följ Bibelfrågan på Facebook

Egoism och missbruk

Fråga: Vad anser den ortodoxa kyrkan om egoism samt missbruk av exempelvis alkohol? (I.I.)

Svar: Den ortodoxa kyrkan har samma uppfattning som andra kristna samfund om hur en kristen ska leva. De grundprinciper som Jesus gav och som alla kristna har att följa är: "Älska din medmänniska som dig själv" och "Behandla alla andra så som du själv vill bli behandlad." Här finns naturligtvis ingen plats för egoism. Och liksom alla andra kristna samfund anser den ortodoxa kyrkan att det är fel att missbruka droger eftersom det skadar kroppen, den heliga andens tempel.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Bibeln och berusningsmedel
Vad säger bibeln om användning av berusningsmedel? Jag vet av personlig erfarenhet att hallucinogener framkallar religiösa upplevelser och man känner ofta en inre frid med dessa. Är det ändå fel?

Jesu första underverk
Jag har alltid undrat över Jesu första under. Om han som första under väckt upp ett dött barn eller drivit ut en ond ande - då hade jag förstått. Men Jesus tillverkade vin till ett stort sällskap. Det var förmodligen också alkohol i vinet.

Är det fel att skåla?
Min mamma är ett Jehovas vittne. Vid festliga tillfällen då man ska skåla med varandra så gör inte min mamma det. Hon säger att skål betyder döda. Är det sant? Och om det är sant, var nånstans i bibeln står det något om det?

Var vinet alkoholfritt på Jesu tid?
I vår bibelgrupp kom vi in på om vinet på Jesu tid var med eller utan alkohol. Jesu första underverk var ju att göra vatten till vin på ett bröllop. Skulle inte Jesus ha kunnat dricka vin om det var alkoholhaltigt?

Är det synd att dricka och festa?
Jag undrar i fall det är fel att "supa" när man är kristen? Är det fel att dricka och vara ute och festa när man är kristen? Jag vet att man inte kommer närmare Gud genom det, men är det synd?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv in ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.