Följ Bibelfrågan på Facebook

Talas det om enhörningar i Gamla testamentet?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Enhörningen såg på änglarna som svävade över porten till paradiset med sina brinnande svärd och sedan såg han på Adam och Eva - och följde med dem...

Fråga: Är det sant att det står någonstans i bibeln att det fanns enhörningar i Paradiset? (H.D.)

Du har nog helt enkelt någonstans råkat stöta på den gamla legend som berättar att enhörningen var det första djuret som Adam gav namn åt.

Legenden säger att när Herren Gud hörde namnet som Adam uttalat sträckte han sig ner och rörde vid hornet i enhörningens panna. Från den stunden var den upphöjd över alla andra djur. Adam och Eva red på enhörningens rygg på de vindlande stigarna i lustgården, och hela skapelsen levde i frid tills Adam och Eva blev nyfikna på det som var förbjudet. De smakade på frukten från kunskapens träd - och som straff drev Gud ut dem ur lustgården och spärrade ingången till Edens lustgård med keruber med flammande svärd. Men Gud gav enhörningen möjlighet att välja om den skulle stanna kvar i paradiset eller följa med Adam och Eva ut i världen där det fanns sjukdomar och krig och lidande.

Enhörningen såg på änglarna som svävade över porten till paradiset med sina brinnande svärd och sedan såg han på Adam och Eva - och följde med dem. Från den stunden var enhörningen välsignad för sin medkänsla, för den kunde ha stannat i detta underbara paradis, men av kärlek valde den i stället att följa med människan på hennes väg.

Det här är (troligen) en gammal hebreisk legend, men den har ingenting med bibeln att göra. Det brukar visserligen ibland sägas att berättelsen finns "i vissa översättningar av bibeln", men det är naturligtvis en omöjlighet. Alla översättningar är gjorda efter i stort sett samma gamla hebreiska manuskript - som ju israeliterna genom årtusendena gjort allt för att bevara så oförändrade som möjligt - och någon sådan berättelse existerar helt enkelt inte i något känt bibelmanuskript.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Var ligger paradiset?
Det område i landet Eden där 'lustgården' en gång låg var troligen någonstans i nuvarande Irak.

Edens lustgård
Var låg Edens lustgård? Eller var kanske hela jorden ett enda paradis?

Landet Havila och floden Pison
1 Mos 2:11 säger att landet Havila är omflutet av floden Pison som också vattnade den lustgård i landet Eden där de första människorna levde.

Varifrån fick Kain och Set sina fruar?
Adam och Eva fick sönerna Kain, Abel och Set. Kain for till landet Nod och kände sin hustru som födde Hanok. Varifrån fick Kain sin hustru? Och varifrån fick Set sin hustru?

Kunskapens träd i Edens lustgård
Hur kunde ett träd ge Adam och Eva kunskap och varför lät Gud ett sånt träd växa där om ändå ingen skulle få äta av det och få kunskapen.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.