Följ Bibelfrågan på Facebook

Motsägelsefullt om eunucker i Gamla testamentet

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Får en man som är kastrerad tillhöra Guds församling eller inte? Jesaja 56:3-5 och 5 Mosebok 23:1 säger emot varandra helt och hållet. (J.A.)

De här texterna i 5 Mosebok och Jesaja lyder så här:

"Ingen som har fått testiklarna krossade eller lemmen avskuren får upptas i Herrens församling." (5 Mos 23:1)

"Den snöpte skall inte säga: 'Jag är ett förtorkat träd.' Ty så säger Herren: Snöpta som iakttar mina sabbater, som gärna gör min vilja och håller fast vid mitt förbund, de skall i mitt hus, inom mina murar, få ett namn, ett äreminne som är bättre än söner och döttrar." (Jes 56:3-5)
Det handlar alltså om män som kastrerats, hebreiska sari's. Och att de båda texterna skulle motsäga varandra stämmer inte alls...

5 Mos 23:1 är nämligen en lag som gällde i det gamla Israel. Enligt den kunde en man som var sexuellt vanställd inte "upptas i Herrens församling", dvs få medborgarrätt i Israel.

Jes 56:3-5 är däremot en beskrivning av hur det kommer att bli i det framtida messianska riket - Guds rike eller Himmelriket. Där kommer det att finnas plats för alla som gör Guds vilja, oavsett om de har sina könsorgan i behåll eller inte.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Varför "himmelriket" om det är på jorden?
Varifrån kommer egentligen namnet "himmelriket" på den plats där vi föreställs befinna oss efter döden och/eller vid Jesus återkomst? Av namnet att döma låter det ju inte som en plats som torde befinna sig "nere" på jorden.

Varför kallas församlingen "förstling"?
På flera ställen i Bibeln talas om den kristna församlingen som 'förstlingsfrukten' som kommer att följas av den stora skörden.

Jesu återkomst och uppryckandet
I Apostlagärningarna står det att Messias ska komma tillbaka från himlen på samma sätt som han for upp dit. Vad innebär det?

Tusenårsriket
Tusenårsriket är helt enkelt en av benämningarna på det som kristna i alla tider har bett om i bönen 'Fader vår', det som i bibeln kallas för 'Guds rike' eller 'himmelriket' - det världsomspännande rike som Messias enligt profetiorna ska upprätta på jorden.

Lärjungarna och Guds rikes ankomst
När Jesus kallade sina första anhängare, så trodde de utan tvekan att han var den som skulle driva ut de romerska ockupanterna och förverkliga det messianska riket.

Kommer religionerna att finnas i framtiden?
Hur kommer Sverige se ut en bit in på 2000-talet? kommer religionen/religionerna att överleva?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.