Följ Bibelfrågan på Facebook

Falska profeter

Bibelfrågan: Frågor och svar

Det har funnits många genom tiderna som framställt sig själva som kristna men i själva verket inte alls gått i Kristi spår.

Fråga: De som beklagar sig vid Jesu återkomst och säger att de minsann har ropat Herre Herre och drivit ut onda andar men blir avvisade och kallade brottslingar. Vilka är de, och vad har de gjort för fel? (C.E.)

Bibelstället du syftar på är ett uttalande av Jesus där han varnar sina anhängare för "falska profeter":

Inte alla som säger ’Herre, herre’ till mig skall komma in i himmelriket, utan bara de som gör min himmelske faders vilja. På den dagen skall många säga till mig: ’Herre, herre, har vi inte profeterat i ditt namn och drivit ut demoner i ditt namn och gjort många underverk i ditt namn?’ Då skall jag säga dem som det är: ’Jag känner er inte. Försvinn härifrån, ni ondskans hantlangare!’

Det framgår ingenstans, varken här eller i några parallellställen, vilka dessa är eller exakt vad de har gjort eller inte gjort. Men det är i alla fall människor som har kallat Jesus för sin "Herre" - dvs utåt sett framställt sig själva som Jesu trogna lärjungar men inte gjort Guds vilja, dvs inte i hjärtat varit sådana som Jesus förväntar sig att hans efterföljare ska vara. Och eftersom de säger att de har "profeterat" (dvs förkunat Guds ord) är det ganska klart att Jesus i synnerhet avser dem som utgett sig för att vara hans representanter.

Och faktum är att det finns många - och har funnits många genom tiderna - som framställt sig själva som kristna men i själva verket inte alls gått i Kristi spår. Pastorer som leder stora väckelsekampanjer och möten runtom i världen, men som i sitt privata liv är allt annat än kristna. Tv-predikanter som samlar in miljoner och lever i lyx. Evangelister som predikar ärlighet och trohet och handlar tvärtom. Präster som förkunnar Guds lag - "älska din nästa som dig själv, och behandla andra så som du själv vill bli behandlad" - men själva bryter mot denna "kärlekens lag"...

För dem hjälper det inte att de har kallat Jesus sin "Herre" eller att de medverkar till de mest förunderliga händelser. De finns ändå ingen plats för dem i Guds rike.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Skenheliga kristna
Jag har tillhört en församling i några år och det är en sak jag frågar mig. Varför är många av medlemmarna så skenheliga? De låtsas vara så moraliskt högtstående på alla sätt, och är så fromma när de är i kyrkan, men i verkligheten är de själva inte ett dugg bättre än andra.

Vem är egentligen kristen?
Jag har en liten fundering som jag fick under en diskussion i skolan. Jag undrar vad och vem som egentligen anses som kristet/kristen. Är man kristen som medlem i svenska kyrkan eller vad räknas egentligen som kristet?

Den gyllene regeln
Var det verkligen Jesus som myntade 'den gyllene regeln'? Jag har hört att den fanns redan tidigare inom judendomen.

Är Jehovas vittnen falska profeter?
Är det bland annat Jehovas vittnen bibeln syftar på när den talar om falska profeter?

Jesu bergspredikan/a>
Så här återger en av Jesu lärjungar, tulltjänstemannen Levi Matteus, det som har kommit att kallas 'Bergspredikan'.

Den falske profeten
Anser du att vi lever i de 'yttersta dagarna' och eventuellt kan invänta den false profeten?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.