Följ Bibelfrågan på Facebook

Den falske profeten

Bibelfrågan: Frågor och svar

I Uppenbarelseboken talas om en speciell 'falsk profet' som ska komma att spela en avgörande roll i den yttersta tidens händelseutveckling.

Fråga: Anser du att vi lever i de 'yttersta dagarna' och eventuellt kan invänta den false profeten? (H.N.)

Den första pingsten efter Jesu himmelsfärd inleddes det som kallas för "församlingens tid", då Gud kallar människor till den uppgift som väntar "förstlingsskaran" efter Jesu återkomst, och denna period - församlingens tid - varar således fram till dess att Messias kommer för att upprätta Guds rike på jorden.

I den syn som Jesus visade sin lärjunge Johannes på ön Patmos, och som Johannes återgav i Uppenbarelseboken, redovisades ett antal olika händelser som skulle äga rum före "änden" (dvs slutet på epoken före Messias ankomst och upprättandet av Gudsriket. Ett begrepp som förekommer här är "den falske profeten", vilket av allt att döma hänsyftar på en viss person.

Jesus hade ju tidigare berättat för sina lärjungar att det skulle komma många falska profeter (Matt 7:15 och 24:11), men vad han visade för Johannes var en speciell "falsk profet" som skulle komma att spela en avgörande roll i den yttersta tidens händelseutveckling.

Enligt Bibeln har mänskligheten levt i "de yttersta dagarna" ända sedan Jesu verksamhet på jorden. Men det är ju givet att ju längre tid som går, desto närmare kommer vi själva "änden" och Messias ankomst - och följaktligen också den "falske profetens" framträdande, eftersom det är något som enligt profetiorna ska äga rum före. Vi måste med andra ord vara närmare slutet på den här epoken i dag än vi var för 2000 år sedan, men hur nära ger bibeln inget svar på.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
'Apokalyps' - vad är det?
I filmer där jorden hotas av undergång använder man ofta ord som "apokalyps" (och "apokalyptisk")? Varifrån kommer det ordet? Är det ett bibliskt ord och exakt vad betyder det isåfall?

Vilddjuret och romarriket
Det finns två profetior i bibeln som är unika, därför att de sträcker sig från 600-talet före vår tideräknings början och ända fram till Messias ankomst och upprättandet av Guds välde på jorden.

Kom Jesus för att rädda världen?
Hur ska man förstå uttrycket "rädda världen"? I tex Joh 3:17 och 1 Joh 4:14 står det att Jesus sändes till jorden för att rädda världen. Men i Matt 24:6-22 verkar det som att bara de utvalda ska räddas.

'Vilddjuret' eller 'Odjuret' i bibeln
Jag har en fråga om profetiorna i bibeln. I Uppenbarelseboken talas det om ett Odjur med flera huvuden som ska framträda i den yttersta tiden. Vad är det för något?

Judarna, Israel och ändens tid
Är judarnas återkomst till Palestina och grundandet av staten Israel ett tecken på att ändens tid är nära? Var i bibeln står det isåfall?

Tidpunkten för människosonens återkomst
Varför sa inte Jesus till lärjungarna att det skulle dröja tusentals år innan han kom tillbaka?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.