Följ Bibelfrågan på Facebook

Två förstfödda söner?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Jesus var den första människan som Gud "avlade" genom sin heliga ande, den första människan som föddes som son till Gud.

Fråga: I Rom 8:29 (kanske fler ställen, jag vet inte) står det att Jesus är Guds förstfödde son. Men i 2 Mosebok 4:22 står det att Israel är Guds förstfödde son! Det kan väl inte finnas två stycken "förstfödda söner", så något av dessa två måste ju vara fel, eller hur? (A.L.)

Nejdå, Paulus har inte fel - och inte Mosebokens författare heller.

Uttrycket "förstfödd" var inte enbart ett ord för den som fötts först, utan var också ett ärenamn, som uttryckte en individs eller ett folks särställning (på samma sätt som den bokstavligen förstfödde, dvs äldste, sonen hade en särställning bland syskonen i fråga om arv etc). I den bemärkelsen används ordet även om David som i Ps 89:28 kallas för Guds "förstfödde son".

När det gäller israeliterna så var de "förstfödda" i båda avseendena. De var det första folk Gud "avlade" då han ingick sitt förbund med Abraham, det första folk som Gud gjorde till sitt eget folk, sitt egendomsfolk. Därmed fick de en absolut särställning bland alla folk.

Jesus var också "förstfödd" i båda avseendena. Han var den första människan som Gud "avlade" genom sin heliga ande, den första människan som föddes som son till Gud. Och han hade/har också en absolut särställning bland alla människor.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Vad är meningen med dopet?
Enligt de flesta kristna är man inte kristen om man inte är döpt. Hur kommer det sig att dopet har så stor betydelse?

Hur kan Jesu död ge evigt liv?
Bibeln säger att tack vare att Jesus som fysisk människa levde ett liv utan synd, kunde han dö och sedan uppstå till evigt liv - den förste som någonsin uppstått.

Andligt eller fysiskt evigt liv
Kommer ingen människa någonsin att bli 'fullkomlig' och få evigt liv i sin fysiska kropp? Var inte den största betydelsen av Jesus död var att han offrade en fullkomlig kropp?

Bokstaven dödar men anden ger liv
Vad är innebörden i uttrycket att 'bokstaven dödar men anden ger liv'? Om lagens bokstav dödar, varför gav då Gud oss den?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.