Följ Bibelfrågan på Facebook

Vad hände med förbundsboken?

Bibelfrågan: Frågor och svar

När judarna återvänder efter fångenskapen i Babylon har Esra med sig förbundsboken tillbaka därifrån, men det är sista gången den nämns i bibeln.

Fråga: Om jag förstått det rätt försvann arken på ett mystiskt sätt efter Salomos död, men hur står det till med förbundsbokens försvinnande. Låg den i arken eller utanför? När berättas det i GT för sista gången att förbundsboken var i hebréernas händer? (T.R.)

Förbundsboken är samma skrifter som på andra ställen i Gamla testamentet kallas "lagboken". I berättelsen om hur boken återfanns på kung Josias tid används båda orden om skriftsamlingen med lagen.

I 2 Mos 31:9 befaller Mose att den ska placeras i Förbundsarken och att alla framtida härskare över Israels folk skulle göra en avskrift av lagarna och studera dem dagligen (5 Mos 17:18-19), vilket de uppenbarligen inte gjorde. Nästa gång den nämns är när Josua byggde ett altare åt Herren på berget Ebal och "läste upp allt så som det var skrivet i lagboken". Vad som sedan hände med förbundsboken vet vi inte - förrän prästen Hilkia i Juda återfann den "i Herrens hus" under kung Josias regeringstid (600-talet f Kr).

Om det verkligen var originalskriften som då bevarats i nästan 1000 år eller en avskrift framgår inte, men man kan väl gissa på det sistnämnda. När judarna återvänder efter fångenskapen i Babylon i slutet av 500-talet f Kr har Esra med sig "lagens bok" tillbaka därifrån (Neh 8:1), men det är sista gången den nämns i bibeln. Men den fortsatte naturligtvis att kopieras och fogades så småningom till de övriga skrifterna som slutligen kom att utgöra judendomens Heliga skrift, vårt Gamla testamente.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Vad är en 'efod'?
I Domarboken berättas det att Gideon lät samla in guld för att kunna tillverka en 'efod'. Men vad är en efod för någonting? En avgud av något slag?

Var finns stentavlorna med tio Guds bud?
Har man hittat stentavlorna med de tio budorden och var de i så fall finns förvarade någonstans?

Den sjuarmade ljusstaken från Jerusalems tempel
Vad hände med den stora ljusstaken som fanns i israeliternas första tempel?

Templet i Jerusalem
Vet man hur templet såg ut där Jesus bars fram som liten, där han förvånade de skriftlärda när han var 12 år och där han drev ut handlarna och penningväxlarna?

Var finns förbundsarken?
Vad hände med förbundsarken som israeliterna bar med sig under hela ökenvandringen efter flykten från Egypten?

De kristna och bibelns lagar
Varför följer inte kristna lagarna i Moseböckerna? Är det något som Jesus säger som upphäver dessa lagarna?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.