Följ Bibelfrågan på Facebook

Gideoniterna

Bibelfrågan: Frågor och svar

I Sverige började Gideoniterna sprida biblar år 1923 och hittills har man delat ut ca 4 miljoner ex. av Nya testamentet.

Fråga: Vad är Gideoniterna för några? (H.)

Gideoniterna - förbundet för samkristen bibelmission - är en kristen organisation som består av köpmän och liknande yrkesgrupper. Den uppstod i USA år 1899 och fick sitt namn efter den israelitiske domaren Gideon. Sedan år 1908 har Gideoniterna lagt ut biblar på hotell och motell över hela världen. Man placerar också ut biblar och Nya testamenten på sjukhus, fängelser och vårdhem, och man delar även ut dem till skolungdomar och servicepersonal. I Sverige började den här bibelspridningen år 1923 och här har man hittills delat ut ca 4 miljoner ex. av Nya testamentet.

Gideoniterna har sitt internationella högkvarter i USA och sitt svenska i Örebro. I Sverige är ca 2 400 män och 1 300 kvinnor engagerade i verksamheten som finansieras helt genom frivilliga gåvor.

Thor-Leif Strindberg


Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.