Följ Bibelfrågan på Facebook

Vem är man gift med i Guds rike?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Om man har varit gift två gånger (eller flera), vem är man då tillsammans med i himlen? Blir det som inom islam att man har många fruar? (S.K.)

Exakt samma fråga fick Jesus en gång av några män som tillhörde det saddukeiska partiet, ett politiskt-religiöst parti som till skillnad från fariseerna inte trodde på någon uppståndelse till liv efter döden. När de ställde denna fråga till Jesus var det för att sätta honom på det hala och visa hur orimnlig tanken på en uppståndelse var:

"Mästare, Mose har gett oss den föreskriften att om någon har en gift bror som dör barnlös, så skall han gifta sig med änkan och skaffa barn åt sin bror. Nu fanns där sju bröder. Den förste tog sig hustru och dog barnlös. Den andre och den tredje gifte sig med henne, och så gjorde alla sju. De dog och lämnade inga barn efter sig. Till slut dog också kvinnan. Vem skall hon bli hustru till vid uppståndelsen? Alla sju var ju gifta med henne."

Och Jesu svar blev:

"De som lever i den här världen gifter sig och blir bortgifta. Men de som anses värdiga att vinna den andra världen och uppståndelsen från de döda, de varken gifter sig eller blir bortgifta. Inte heller kan de dö längre, ty som uppståndelsens barn är de lika änglarna och är Guds barn." (Matteus 22:23-30)

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Blir vi änglar när vi dör?
Varifrån kommer änglarna? Blir vi änglar när vi dör?

De första kristnas budskap
De första kristnas budskap var att Messias hade kommit, så som de gamla profeterna utlovat.

Är vi Guds eller änglarnas avbilder?
I skapelseberättelsen talar Gud med någon och säger: 'Låt oss göra människor till vår avbild'? Är det änglarna han talar med då? Isåfall är vi ju både änglarnas och Guds avbilder.

Ska vi bli gudar?
Bibeln säger att Gud från början beslutade sig för att skapa sin avbild, som skulle vara likadan som han (andlig och odödlig). Det målet uppnår vi när vi uppstår och/eller förvandlas till evigt levande andliga varelser.

Var finns himmelriket?
Sa Jesus att himmelriket fanns "mitt ibland" oss eller "inom" oss? Folkbibeln och Bibel 2000 översätter Lukas 17:20-21 olika.

Jesu budskap
På Jesu tid rådde en utbredd förväntan att Messias, den utlovade befriaren, snart skulle komma och göra slut på allt förtryck, driva ut romarna och förverkliga det utlovade "himmelriket på jorden".

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.