Följ Bibelfrågan på Facebook

Gideon och midjaniterna

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Vad heter den plats i dag där Gideon och hans 300 man enligt Domarboken 7 i Bibeln överraskade den midjanitiska armén? (Å.B.)

Platsen för striden låg mellan bergen Gilboa och More, cirka 2,5 mil sydsydväst om Gennesarets sjö. Harods brunn (hebr. Ma'ayan Harod), där Gideon gjorde "vattenprovet" med sina soldater, ligger i vad som numera är Harods brunns naturreservat vid foten av berget Gilboa med "Gideons grotta", picnicområde, vandrarhem, museum etc etc.

Rakt norrut från denna plats sträcker sig Harods dal, som utgör den östra delen av Jisreeldalen, och vid dalens norra ände ligger berget More, och det var alltså på lågslätten nedanför berget More som midjaniterna hade sitt läger.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Godtar Gud dödande?
Finns det något stöd för kristen etik i bibeln, eller är Gud en pragmatiker som godtar dödande om det leder till en bättre värld.

Har Gud skapat ondskan?
Om människan kan välja ont måste det komma någonstans ifrån. Ondska kan inte uppstå ur intet. Om Gud är skaparen av allt, måste han ha tänkt de tankar vi tänker. Om vi tänker ont måste det komma från Gud. Alltså en ond gud.

Varför stoppar inte Gud allt lidande?
Om Gud är kärleken och om Gud är allsmäktig, varför ser han då inte till så att det blir slut på all ondska och allt lidande?

Vad är en efod?
I Domarboken berättas det att Gideon lät samla in guld för att kunna tillverka en 'efod'. Men vad är en efod för någonting? En avgud av något slag?

Varför dödar Gud?
I Gamla testamentet läser man på flera ställen om hur Gud dödar, eller låter människor, döda. Hur kan man förena det med att Gud är god och älskar alla människor lika mycket?

Absurt om masslakt i bibeln?
De olika böckerna som tillsammans utgör GT är ett stort antal författares berättelser om händelser som uppenbarat Guds närvaro och makt i förbundsfolkets historia.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.