Följ Bibelfrågan på Facebook

Guds löfte till Abraham

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: "Herren" lovade Abraham och hans avkommor nuvarande Israel. Vad finns det för bevis på det utom hans egen berättelse till avkomman? (R.I.)

Herren lovade inte Abraham och hans avkomma det nuvarande Israel, utan löftet avsåg den del av Mellanöstern där bland annat det nuvarande Israel är beläget. Det område som Gamla testamentet säger att Israels 12 stammar (judarna och resten av Israels folk) ska få ta i besittning för evig tid den dagen då Messias kommer och upprättar sitt rike omfattar det område som i dag besitts av judarna och utgör staten Israel (plus Västbanken och Gazaremsan samt en remsa öster om Döda havet, Jordanfloden och Gennesarets sjö)

"Jag ska låta min ande komma in i er och göra så att ni vandrar efter mina stadgar och håller mina lagar och följer dem. Så ska ni få bo i det land som jag gav åt era fäder, och ni ska vara mitt folk och jag ska vara er Gud" (Hes 36:27-28)

Den dagen kommer hela Israels folk - alla de tolv stammarna - att få njuta av de välsignelser som Gud utlovat, tillsammans med alla de andra som också är Abrahams sanna barn genom tron på Gud (Gal 3:7), oavsett om de är födda som judar eller araber eller något annat. Den dagen kommer judarna att leva där tillsammans med människor från alla folk - med palestinier, egypter, libyer, irakier och jordanier - som alla har accepterat Messias som sin härskare. Och de kommer att leva i fred, för hela landet kommer att vara deras.

"Och Herren ska vara konung över dem på Sions berg, från nu och till evig tid" (Mika 4:7)

Några andra än Abraham och hans ättlingar, som så småningom skrev ner de här uppgifterna, torde knappast ha haft någon kännedom om de löften Abraham fick. Men det är ju något som gäller väldigt många historiska händelser.

De enda bevisen för att Caesar sa "Även du, min Brutus" när han blev mördad är ju uppgiften från dem som hörde det - och de som dessa sedan berättade det för. Det enda beviset för att hertigen av Luxemburg verkligen fick den kungliga uppmaningen "rädda dig själv, broder!" av den dödligt sårade Gustav II Adolf är troligen bara hertigens eget ord. Och det enda verkliga beviset för att människan över huvud taget landstigit på månen är uppgifterna från dem som var med på plats...

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Det viktigaste om Abraham
Vad var det viktigaste om Abraham? Vad är det viktigaste att veta?

Sara, Abrahams hustru
Vad vet man om Abrahams hustru Sara och hennes liv?

Hur gammalt är Israel?
Inom kristendomen pratas det mycket om Israel och Jesus och sånt i samma mening. Som jag har förstått det så skapades staten Israel genom att FN tyckte att det skulle vara sjysst att slänga ut dom som då levde i den brittiska kolonin Palestina i öknen. Vad är då detta Israel det pratas så mycket om? Fanns staten Israel förr i tiden på nån annan plats.

Abraham och Abrahams barn
Vad var det viktigaste om Abraham? Vad är det viktigaste att veta?

Jerusalem - en judisk eller muslimsk stad?
Vad står det i bibeln om Jerusalem? Tillhör Jerusalem judarna eller araberna? Är det Guds folk eller muslimerna som har rätt till staden?

De kristna och Israels folk
I 1 Mos 12:3 säger ju Gud om Israel att "Jag skall välsigna dem som välsignar dig och förbanna den som förbannar dig." Nu är det många kristna som kritiserar Israels attacker mot Libanon och Palestina. Men borde det inte vara en självklarhet för oss som kristna att stå på Guds egendomsfolks sida och be för dem i deras kamp?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.