Följ Bibelfrågan på Facebook

Varför kallas Gud 'Herren'?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Eftersom hebreerna av vördnad inte ville uttala Guds namn - JHVH - valde man att använda ett annat ord som uttryckte den Högstes storhet och allmakt.

Fråga: Jag undrar över Gud och Herren. Jag har svårt med Gud som ett genus. Jag kan begripa Gud som den kraft i universum som vi människor inte kan förstå, vi hoppas och tror. Men 'Herren gud' genomsyrar bibeln. Vem har fört in genus i Gud? Gud skapade världen. Men 'herren'? (K.H.)

Det här med att ge Gud ett kön genom att förse "honom" (du ser vad svårt det är!) med en maskulin titel - Herre - är enbart ett mänskligt påfund. Gud har naturligtvis inget kön alls, eftersom Gud är ande. Könet har bara en funktion i en fysisk tillvaro där organismerna måste fortplanta sig. Problemet är ett språkligt sådant...

Eftersom man en gång i tiden bland hebreerna av vördnad inte ville uttala det som deras förfäder fått veta var Guds "namn" - JHVH som kort och gott betyder "den som är" eller "den evigt existerande" - valde man att använda ett annat ord som uttryckte den Högstes (du ser, även där blev det en maskulin ändelse på svenska...) storhet och allmakt. Det blev adonai, ett vördnadsfyllt tilltalsord som man använde till överordnade (som ju på den tiden, och fortfarande, nästan alltid var män). När man översatte bibeln till svenska valde man att använda en svensk motsvarighet, "herre", "herren".

Men det här handlar naturligtvis bara om språkbruk. I verkligheten är Gud kort och gott "Gud" (vilket ju faktiskt även det på de flesta språk är ett maskulint ord). Så vi sitter nog ohjälpligt fast i det bristfälliga språkets fälla.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Moder Gud...
I bibeln står det att Gud skapade människan till sin avbild, men ändå framställs Gud som en fader, en man. Tänk dig att alla 'fader' byts ut till 'moder', alla 'han' till 'hon' etc. Skulle man vinna något med en sådan ändring?

Kvinnosynen i bibeln
Om nu Gud inte gör skillnad på kön, varför är då så många kristna, till och med högt uppsatta och väl belästa biskopar, emot kvinnliga präster? Har de inte fått det från Bibeln? De har väl knappast kommit på det själva?

Hur vet man att Gud är en man?
Vad grundar man sig på när man säger att Gud är ett manligt väsen (herre, fader etc)?

Jämlikhet inom kristendomen?
Är mannen och kvinnan jämlika inom kristendomen? Har kvinnan lika rättigheter som mannen i kristendomen? Vad är hennes rättigheter i såna fall och vad får hon inte göra? Och vad är mannens plikt inom kristendomen?

Kristendomens syn på man och kvinna
Vad har egentligen kristendomen för syn på man och kvinna och deras roller i äktenskapet? Jag har i alla fall fått intrycket att det är mannen som ska bestämma och kvinnan som ska foga sig.

Ser Gud ut som en människa?
Det står att Gud hade skapat oss människor i sin egen avbild. Betyder det att Gud ser ut som en människa?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.