Följ Bibelfrågan på Facebook

Är allt levande Guds avbild?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Gud skapade en varelse som hade alla de egenskaper han själv har.

Fråga: Varför behövde Gud göra en avbild av sig själv om han lever i allt? Isåfall finns ju hans avbild överallt! (H.G.)

Guds liv finns i allt levande, i och med att Gud har gett upphov till livet, men Guds personlighet (hans karaktär) finns knappast i en svamp eller en kanin. När Gud bestämde sig för att skapa sin avbild i alla avseenden, skapade han en "jordvarelse" (det är faktiskt vad ordet adam betyder) som skulle ha alla förutsättningar att kunna bli helt lik Gud.

Följaktligen skapade han en varelse som hade alla de egenskaper han själv har (fastän i en mer "outvecklad" form), med syfte att slutligen fullborda den - och dess avkomlingar - genom att omvandla den från materia till ande.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Guds avbilder - hur då?
Vad menas med att vi ska bli 'Guds avbilder'?

Var Adam och Eva apmänniskor?
Hur såg Adam och Eva ut? Var de första människorna någon sorts halvapor som den här "Lucy" som de har hittat skelettet efter?

Andligt eller fysiskt evigt liv
Kommer ingen människa någonsin att bli "fullkomlig" och få evigt liv i sin fysiska kropp? Kan inte betingelserna ha varit sådana att människan inte åldrades i Eden, och att det var när vi hamnade utanför paradiset som vi möttes av sådana förhållanden som bryter ned kroppen? Dessutom trodde jag att den största betydelsen av Jesus död var att han offrade en fullkomlig kropp.

Kan själen dö?
Kan själen dö? I Matt 10:28 säger ju Jesus till sina lärjungar att de inte ska vara rädda för dem som kan döda kroppen men inte själen, utan i stället frukta honom som kan förgöra både själ och kropp?

Första och andra döden
Vad är första respektive andra uppståndelsen, samt första respektive andra döden som det talas om i Uppenbarelseboken?

Den ndliga uppståndelsekroppen
Efter uppståndelsen ska vi förvandlas till en andlig kropp, bli som änglarna. Då försvinner väl den person man var på jorden? Hur mycket av min person blir kvar till evigheten? Med ny kropp och nytt sinne är det ju inte jag längre.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.