Följ Bibelfrågan på Facebook

Hädelse mot anden

Bibelfrågan: Frågor och svar

Synd mot den heliga anden är att på fullt allvar ta avstånd från Gud och vägra följa Guds vilja.

Fråga: När jag var liten, kanske i tolvårsåldern, hände det vid något tillfälle att jag och mina vänner skämtade om Gud, Jesus och änglarna (trots att jag redan då var troende, som barn är). Jag kan inte minnas att det var något allvarligt jag sade, men nu har jag läst om hädelse mot den Heliga Ande och jag är väldigt orolig över detta. Finns det någon risk att jag förargade Gud som tolvåring och därom gått miste om min frälsning? (J.H.)

Även om du skulle ha skämtat om Gud som barn så har du inte begått någon oförlåtlig synd. Att synda mot den heliga anden är någonting helt annat än att skoja om Gud och Jesus. Synd mot den heliga anden är att på fullt allvar ta avstånd från Gud och vägra följa Guds vilja. Och om man mot bättre vetande förkastar den helige ande och vänder Gud ryggen så innebär ju det ofrånkomligen att man inte ångrar sig - och eftersom man inte ångrar sig kan man inte heller få någon förlåtelse. På så sätt blir synden oförlåtlig.

Det faktum att du är rädd att du kan ha syndat mot den helige Ande och ångrar det du kanske har gjort, visar följaktligen att du inte har begått någon oförlåtlig synd, eftersom Gud förlåter alla synder som vi ångrar.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Den oförlåtliga synden mot den heliga anden
Vad innebär det att synda mot den helige ande? Vad är 'hädelse mot Anden'? Och varför är den synden oförlåtlig?

Att synda 'mot bättre vetande'
Hur ser Gud på om en troende syndar 'mot bättre vetande'? Kan han förlåta även det?

Gamla synder
Det spelar ingen roll hur 'stor' eller 'liten' synden är. Vi kan inte göra mer än ångra oss - och Gud begär inget mer!

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.