Följ Bibelfrågan på Facebook

Var gick 'Havsvägen'?

Bibelfrågan: Frågor och svar

"Havsvägen" gick från Damaskus ut till havet.

Fråga: Jag skulle behöva hjälp med följande fråga: I Bibeln talas det om "havsvägen". Var gick denna väg? (G.C.)

Jag antar att du syftar på Jesaja 9:1 där det i Folkbibeln sägs att "i kommande dagar skall han [Gud] ge ära åt trakten utmed havsvägen, landet på andra sidan Jordan, hednafolkens Galileen".

Mellan Eufrats dal borta i nordost och Egypten i söder gick på bibelns tid en stor handelsled. Det var en karavanled som började i Mesopotamien, gick till Damaskus, korsade floden Jordan och fortsatte mot sydväst ut till Medelhavskusten och sedan söderut längs havet till Egypten.

Man är nästan helt säkra på att det som kallades "Havsvägen" var den sträcka som gick från Damaskus ut till havet. Den gick ju mycket riktigt genom "landet på andra sidan (väster om) Jordan", dvs Galileen, den trakt där Jesus växte upp och bedrev det mesta av sin verksamhet.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
När uppkom namnet Palestina?
När började man kalla judarnas land för Palestina? Från början hette det väl Israel?

Varför talar bibeln om både Juda och Israels land?
Har börjat fundera över varför det på så många ställen i GT står om Juda och Israel. I t ex Jeremia 11 står det om Juda förbundsbrott och i 12:14 står om Israels grannar. Kan det vara så att palestinierna (araber) är Juda folk? Tänker på Guds löfte till Abrahams son Ismael, tjänstekvinnans son. Är Juda Ismaels barn? I kapitel 13 liknas Juda vid ett vinkärl. Israel är ju av Isaks ätt. Får det inte att gå ihop.

Vad omfattar det utlovade landet Kanaan?
Hur stort landet var som Gud lovade bort till de efterkommande i Moseboken?

Konflikten Palestina och Israel - vad är rätt?
Gång på gång i samband med konflikten mellan Israel och Palestina hör man talas om "guds löften" till Israel och om judarnas "bibliska rätt" till landet. Men vilka är de här gudomliga löftena, vad står det egentligen i Bibeln och vad har det för relevans till situationen i Israel i dag?

Bodde judarna i Israel?
Den vanligaste beteckningen på det landområde mellan floden Jordan och Medelhavet där israeliterna levde - det som numera är den judiska nationen Israel - var på den tiden 'Kanaans land'.

Hur gammalt är Israel?
För 3000 år sedan grundade Israels 12 stammar ett rike i Kanaans land - den kustremsa vid Medelhavet som enligt Guds löfte skulle tillhöra Abrahams ättlingar israeliterna i evighet.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.