Följ Bibelfrågan på Facebook

Ett evigt helvete under jorden?

Även om en död människa skulle hamna i eld så finns det inte längre några nerver eller någon hjärna som kan registrera elden och plågas av den.

Fråga: Det här med evigt helvete är något som skrämmer mig något kopiöst. Jag vill tro att det inte är så men vad menas isåfall med Ordspråksboken 30:16 där det talas om "dödsriket, det ofruktsamma moderlivet, jorden som ej kan mättas med vatten och elden som aldrig säger: 'Det är nog'"? Det låter ju som ett evigt helvete under jorden. Vad är din syn på den versen? (R.F.)

Svar: Den text du citerar har ingenting med något brinnande underjordiskt helvete att göra. Texten beskriver fyra företeelser som aldrig låter sig mättas, nämligen:

1. Dödsriket (det hebreiska ordet är "sheol" som helt enkelt står för den plats där alla döda, troende såväl som icke troende, hamnar. I de flesta biblar översätts ordet med "graven".) Gravarna blir aldrig mätta hur många som än dör och begravs.

2. Det ofruktsamma moderlivet. En steril kvinna kan försöka bli gravid hur många gånger som helst utan att "bli mätt".

3. Marken som kan suga till sig hur mycket vatten som helst utan att bli mätt.

4. Elden som kan sluka hur mycket som helst utan att bli mätt.

Att det brinner under jorden - i planetens inre - är visserligen ett faktum, men det har inte heller något med ett helvete att göra. Och även om en död människa skulle hamna i eld (det händer ju varje dag i krematorierna) så finns det inte längre några nerver eller någon hjärna som kan registrera elden och plågas av den. Död är nämligen motsatsen till liv. Inget medvetande. Inga känslor. Ingen personlighet. Inga upplevelser. Ingenting.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Villkoren för evigt liv
Vilka är förutsättningarna för att en människa ska kunna få evigt liv?

Dödsriket och himmelriket
I trosbekännelsen står orden 'himmelriket' och 'dödsriket'! Vad är det för skillnad på dem?

Förgör djävulen själen i hlvetet?
Vem är det Jesus syftar på när han säger att vi ska "frukta honom som kan förgöra både kropp och själ i helvetet". Satan eller Gud?

Finns helvetet?
Jag har hört att det inte står någonstans i Bibeln att helvetet finns eller att det beskrivs som ett brinnande Gehenna (vilket lär ha varit en soptipp utanför denna stad där sopor bränns och då en liknelse).

Första och andra döden
Vad är första respektive andra uppståndelsen, samt första respektive andra döden som det talas om i Uppenbarelseboken?

Vad ghänder all som tillhör andra religioner?
Om man enligt Nya Testamentet måste tro att Jesus är Guds son för att komma till Guds rike, hur går det då med alla andra människor vilkas religioner har ett minst lika kärleksfullt budskap som vårt kristna?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv in ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.