Följ Bibelfrågan på Facebook

Himmel, helvete och den fria viljan

Fråga: Hur kan man säga att vi har en fri vilja när det finns villkor vad som gäller till Himlen eller Helvetet? För att komma till himlen så måste man ha varit snäll och trevlig. Är man dum och elak så hamnar man i "eldsjön"? Samma sak om man inte lever livet ut utan tar sitt liv. Detta kan ju inte uppfattas som fri vilja. (O.)

Svar: Först av allt. Det finns inget i bibeln som säger att en människa som tar sitt liv med någon form av automatik hamnar i "eldsjön". Den brinnande sjön är enligt bibeln den slutgiltiga förintelsen - "den andra döden" - för de människor som uppstått till dom och har fattat sitt definitiva beslut att inte följa Gud.

Att det finns konsekvenser och villkor knutna till våra olika val hindrar inte att vi har ett fritt val. Ta trafiken som exempel. Vi väljer själva fritt hur vi vill köra, men väljer vi fel så får det ödesdigra konsekvenser. Om vi väljer att köra på fel sida av vägen kommer vi med största säkerhet att frontalkrocka och förmodligen omkomma. Men vi har ett fullkomligt fritt val - trots att det finns villkor.

Detsamma gäller vad vi utsätter vår kropp för. Vi har vårt fria val att gå ut i 30 graders kyla lämpligt påpälsade eller otillräckligt klädda. Rätt val resulterar i att vi kan vistas ute. Fel val resulterar i att vi fryser ihjäl. Det finns alltså villkor knutna till de båda alternativen, men vi väljer själva helt fritt hur vi vill göra. Ingen tvingar oss till någonting.

Samma sak vad det gäller vår föda. För att leva vidare måste vi äta och få näring och energi. Vi kan låta bli att äta och svälta ihjäl - eller äta och leva vidare. Det villkor som är knutet till vår överlevnad är att vi tar mot den näring som gör det möjligt för oss att överleva - men ingen tvingar oss att göra det. Vi har vårt fria val.

Och exakt likadant är det med det eviga livet. För att kunna fortsätta leva i evighet måste vi enligt bibeln ha den ande som ger evigt liv - dvs Guds ande. Det villkor som är knutet till vår eviga överlevnad är alltså att vi tar mot den ande som gör det möjligt för oss att leva i evighet - men ingen tvingar oss att göra det. Vi har vårt fria val.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Har människan verkligen en fri vilja?
Kommer vi att ha fri vilja i himlen?

Har änglarna en fri vilja?
Vad säger bibeln? Har änglar fri vilja? Eller är den begränsad? Eller har de inte fri vilja? Jag hörde en teori om att Gud släppte lös den fria vilja en gång i himlen. Det var då Lucifer valde.

Leva enligt Guds vilja
Hur ska en människa kunna leva på det utgivande, osjälviska sätt som Jesus uppmanar till, främst i Bergspredikan? Står inte det helt i strid mot hela vår mänskliga natur?

Fri vilja i himlen?
Kommer vi att ha fri vilja i himlen?

Villkoren för evigt liv
Vilka är förutsättningarna för att en människa ska kunna få evigt liv?

Varför skapades vi inte fullkomliga?
Varför skapade inte Gud oss som fullkomliga och färdiga "gudsavbilder" redan från början? Då hade vi ju sluppit vara med om allt lidande och elände som människor har utsatt varandra för sedan tidernas begynnelse.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv in ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.