Följ Bibelfrågan på Facebook

Varifrån skedde Jesu himmelsfärd?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag undrar var Jesus var någonstans när han lämnade jorden. Vet man vilken plats himmelsfärden utgick ifrån? (P.G.)

Enligt Lukas 24:50 var det någonstans på Olivberget (Olivgårdsberget), i närheten av Betania som var en liten by tre km från Jerusalem, på Olivbergets sydöstra sluttning, på vägen mot Jeriko. Det var i Betania som Jesu vänner, syskonen Marta, Maria och Lasarus samt "Simon den spetälske", bodde. Lukas beskriver händelsen på följande sätt:

"Han tog dem med sig ut ur staden [Jerusalem] bort mot Betania" (Luk 24:50)

"Och under en måltid tillsammans med dem sade han åt dem att inte lämna Jerusalem utan vänta på det som Fadern hade utlovat, 'det som ni har hört mig tala om', sade han. 'Johannes döpte med vatten, men ni skall bli döpta med helig ande om bara några dagar.' De som hade samlats frågade honom: 'Herre, är tiden nu inne då du skall återupprätta Israel som kungarike?' Han svarade: 'Det är inte er sak att veta vilka tider och stunder Fadern i sin makt hat fastställt. Men ni skall få kraft när den heliga anden kommer över er och ni skall vittna om mig i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns. När han hade sagt detta såg de hur han lyftes upp i höjden, och ett moln tog honom ur deras åsyn" (Apg 1:4-9)

"Och han lyfte sina händer och välsignade dem. Medan han välsignade dem lämnade han dem och fördes upp till himlen" (Luk 24:50-51)

"Då återvände de till Jerusalem från det berg som kallas Olivgårdsberget" (Apg 1:12)

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Kristi himmelsfärdsdag
Varför firar man Kristi himmelsfärdsdag?

Jesu återkomst och uppryckandet
Vad innebär ”uppryckandet” och kan man utläsa någonting ur bibelns profetior eller Jesus eget ord när det kommer att hända?

Jesus - synlig eller osynlig?
Kommer man att kunna se, röra vid och tala med Jesus när han har återvänt till jorden?

Fler himmelsfärder
Berättar inte bibeln om fler himmelsfärder än Jesus? Elias, till exempel? Hur kunde då Jesus säga att ingen farit upp till himlen före honom?

Var låg Getsemane?
Jag är intresserad av att få veta var trädgården Getsemane låg där Judas förrådde Jesus, och jag undrar om den fortfarande finns kvar.

Jesu återkomst
Jag blir inte klok på det här med Jesus återkomst. Om han kommer för att hämta oss till himlen, var kommer då Tusenårsriket in i bilden?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.