Följ Bibelfrågan på Facebook

Behövs hoppet i himlen?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Har ibland funderat över Paulus ord där han säger att "tron, hoppet och kärleken är bestående, dessa tre, men störst av dem är kärleken." Vad menas med att hoppet ska bestå? Man behöver väl inte hoppet i himlen? Är det så att hoppet behövs när vi inte kan se in framtiden? Alltså tron är i nuet? (I.A.)

Det är så riktigt. Hoppet och tron är något som hör den här tiden och den här fysiska tillvaron till, då framtiden fortfarande är fördold för oss. De gammaltestamentliga profeterna blickade framåt i tro och hopp om Messias ankomst. Messias kom - och så hade det hoppet blivit verklighet. I dag sträcker vi oss i hoppet fram mot Jesu återkomst och uppståndelsen till evigt liv. Men när Jesus kommer och uppståndelsen blir ett faktum då fullbordas allt det vi har trott och hoppats på i det här livet. I evigheten är allting fullkomnat.

Det är det Paulus återkommer till gång på gång i det här kapitlet. Han talar om den tid som är nu - och det fullkomliga som ska komma sedan: "Nu ser vi som i en spegel... men då ska vi..."

Och det är den här tiden, det här livet, som Paulus syftar på även när han talar om tron, hoppet och kärleken...

"Nu förblir tron, hoppet och kärleken" (1 Kor 13:13)

Vad som än händer, vilka av Andens gåvor som än må upphöra, även om profetior, tungotal och kunskapsord tystnar (1 Kor 13:8), så kommer den tro, det hopp och den kärlek som Gud ger oss genom sin ande att bestå för den som har tagit emot Kristus som sin Herre.

Och av dessa tre ting är kärleken det allra största, för den är inte något som bara hör den här tillvaron till, utan den består för evigt - den kommer att följa oss in i evigheten även när det vi trodde och hoppades på har blivit verklighet och tron och hoppet tillhör det förgångna. Kärleken upphör aldrig. Gud är kärlek och hela Guds syfte med vår existens är att göra oss lika honom.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Tro, hopp och kärlek
Det ska finnas ett ställe i bibeln som talar om tro, hopp och kärlek, men jag kan inte hitta det. Kan du hjälpa mig?

Varifrån fick Paulus sin undervisning?
Varifrån fick Paulus sin undervisning i den kristna läran, när han vistades i Arabien och Damaskus under de tre åren, innan han träffade apostlarna enligt Gal 1:17?

Ändrade Paulus kristendomen?
Varför får Paulus så mycket skäll i ickekristna kretsar, ändrade han "kristendomen" så mycket?

Kärlek i stället för Gud
På en av stadens kyrkor står det skrivet " Gud är kärlek". Gud = Kärlek. Om det är samma sak varför blanda in Gud som vi har så svårt att göra oss en bild av. Varför inte bara koncentrera oss på Kärleken. Kärleken människor emellan, allt skulle bli så mycket enklare att förstå då. Kärleken mellan människor, det är väl ändå det allt handlar om?

Får en kristen skilja sig?
Betyder det som Jesus säger om skilmässor i Matt 19 att om man inte längre kan leva tillsammans utan skiljer sig, så begår man en synd mot Gud?

Gå i Jesu fotspår
När Gud uppenbarades i mänsklig gestalt och 'tog sin boning bland oss' som Jesus från Nasaret, var det för att föra oss till sig.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.